Okul ve beslenme

Okul ve beslenme -Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayalp: -Sağlıklı ve dengeli beslenen çocuklar yaşıtlarına göre daha zeki oluyorlar


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Ceren Ayalp, sağlıklı ve dengeli beslenen çocukların, yaşıtlarına göre daha zeki olduklarını belirtti.
     Ayalp, yaptığı açıklamada, gelecek hafta eğitim döneminin başlayacağını hatırlatarak, aileleri çocuklarının beslenmeleri konusunda uyardı. Okul çağındaki çocukların beslenmelerinin üzerinde önemle durulması gerektiğini vurgulayan Ayalp, Beyin ne kadar iyi beslenirse o kadar yüksek performans gösteriyor. Bu nedenle annelerin çocuklarının beslenme çantalarını hazırlarken daha özenli davranmaları gerekiyor dedi.
     Beslenme çantalarına her gün mutlaka protein içeren besinlerin konulmasına özen gösterilmesini tavsiye eden Ayalp, şöyle devam etti:
     Büyüme süreci önemli miktarda enerji ve yeni dokuların yapımı için daha fazla proteini, mineralleri ve vitaminleri gerektirir. Tüm enerji ve besin öğelerinin yeterli ve dengeli karşılanabilmesi için 6-11 yaş grubu çocukların tüketmeleri gereken besinlerin iyi, kaliteli ve yeterli miktarlarda olması önem taşır. Yetersiz ve dengesiz beslenen çocuk, hastalıklara karşı dirençsiz olur, hastalığı ağır seyreder, devamsızlık nedeniyle başarısı da buna bağlı olarak düşer. Yetersiz ve dengesiz beslenme çocuğun davranışlarını, okul başarısını ve bilişsel gelişiminin tamamını etkiler. Okulda başarı seviyesini artırmak, sınıf tekrarlarını azaltıp, eğitim ve öğretimin maliyetini düşürerek gelecek nesillerin daha güçlü ve sağlıklı olmasını sağlamak için temel hazırlamak gerekir. Sağlıklı ve dengeli beslenen çocuklar yaşıtlarına göre daha zeki oluyorlar.
     Çocuğun okulda beslenme konusunda kontrolsüz olması ve anne-babanın çalışmasının çocuğun hatalı beslenme alışkanlığı edinmesini kolaylaştıracağını vurgulayan Ayalp, okul çağındaki çocuğun doğru ve dengeli beslenmesinde aile-okul işbirliğinin şart olduğunu dile getirdi.
     Okullarda sağlık ve beslenme eğitimine önem verilmesi gerektiğini ifade eden Ayalp, şunları kaydetti:
     Öğrenciler doğru ve dengeli beslenme konusunda beslenme rehberliği ve eğitimi ile bilgilendirilmeli. Ailenin, okul yönetimindeki kişilerin, öğretmenlerin ve kantin işletmecilerinin beslenme eğitimi yapılmalı. Yemekhanede çıkan yemeklerin besleyici değerleri kontrol edilmeli, okul kantinleri iyi denetlenmeli. Eğitilmiş bir kantin işletmecisi çocuklar için gerekli besin maddelerini pazarlamaya çalışır. Okul dışında satıcıların açıkta yiyecek satmaları engellenmeli. Gençlere ara öğünlerde, taze sebze ve meyvenin eklenmesi, yağda kızartılmış besinlerden kaçınılması, kremalı ve sodalı içecekler yerine az yağlı süt ve ayranın tercih edilmesi gerekir.
    
     Muhabir: Adem Yılmaz
     Yayıncı: Zeynep Yücetaş

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER