Orduevinin altında yer alan Bey Sarayı

Orduevinin altında yer alan Bey Sarayı -Tarihçi-yazar Mustafa Armağan: -Halen orduevinin altında bulunan Bey Sarayının orijinal kapısına St. Petersburgdaki bir müzede rastladım -Osmanlı saraylarının çekirdeğini Bursa Saray


BURSA (A.A) - Tarihçi-yazar Mustafa Armağan, Halen orduevinin altında bulunan Bey Sarayının orijinal kapısına St. Petersburgdaki bir müzede rastladım. Osmanlı saraylarının çekirdeğini Bursa Sarayı oluşturuyor. Bu nedenle öncelikle orduevinin altında kalan saray ortaya çıkarılmalı ve ardından o kapı orijinal yerine getirilmeli dedi.
     Armağan, Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Bursa Şubesince düzenlenen söyleşide, kentin sahip olduğu güç ve karizmatik etkinin birçok dünya şehrinden ileride olduğunu ve bu etkinliğini hala sürdürdüğünü söyledi.
     Bursanın 1326da başkent yapılacak bir konumda bulunmadığını, arkasının geçit vermeyen dağlarla kaplı ve sur içinde küçük bir kasaba görüntüsünde olduğunu belirten Armağan, Oysa İznik, önemli bir potansiyele sahipti. Hristiyanlık için büyük önemi var ve İncilin seçildiği yer. İznik, Anadolu Selçuklu Devletine 11 yıl başkentlik yapmış. Bütün bunlara rağmen Osmanlı, İzniki tercih etmedi. Bursayı daha çok sevdi. Belki Bursa daha korunaklı geldi. Orhan Gazi 1337de sur dışına ilk camiyi yaptı. Osmanlı mimarisi de bu şehirde hayat buldu diye konuştu.
    
     -Bey sarayının kapısı St. Petersburgda-
    
     Yurt dışı gezilerinde Bursaya ait izlere rastladığını dile getiren Armağan, şöyle devam etti:
     Halen orduevinin altında bulunan Bey Sarayının orijinal kapısına St. Petersburgdaki bir müzede rastladım. St. Petersburgdaki bir müzede düzenlenen İslam ve Osmanlı eserleri sergisinde, Yeşil Türbede olduğu gibi iki kanatlı, üzeri dantela gibi işlenmiş ahşap bir kapı gördüm. Kapının altındaki notta Timurlenkin Semerkanttaki sarayının kapısı yazıyordu. Daha sonra İspanyol Seyyah Clavionun bir kitabında bu kapının sırrını buldum. İspanyol Seyyah, Timurun kendisini büyük bir çadırda karşıladığını, bütün çadırların kapısı bez iken bu çadırın kapısının neden ahşap olduğunu Timura sorduğunu, Timurun ise kapının Bursa Sarayının kapısı olduğunu söylediğini yazıyor. Osmanlı saraylarının çekirdeğini Bursa Sarayı oluşturuyor. Bu nedenle öncelikle orduevinin altında kalan saray ortaya çıkarılmalı ve ardından o kapı orijinal yerine getirilmeli.
     Armağan, bu konuda yetkililerin gerekeni yapacağına inandığını sözlerine ekledi.
     Söyleşiyi Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de takip etti.
    
     Muhabir: Halil İbrahim Başer
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Orduevinin altında yer alan Bey Sarayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER