Ortadoğuda Değişen Dengeler, Bölücü Terör

Ortadoğuda Değişen Dengeler, Bölücü Terör ve Türkiye açık oturumu -Ankara Strateji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Özcan: -PKKnın Suriye politikası; özerk, bağımsız bir Kürt bölgesi oluşturmak. Tek taraflı böyle bir bölge ilan


ESKİŞEHİR (A.A) - Ankara Strateji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özcan, PKKnın Suriye politikası; özerk, bağımsız bir Kürt bölgesi oluşturmak. Tek taraflı böyle bir bölge ilan ederlerse bu durum, Suriyede savaşı derinleştirir dedi.
     Prof. Dr. Özcan, Türk Ocakları Eskişehir Şubesince Yunus Emre Kültür Merkezinde düzenlenen Ortadoğuda Değişen Dengeler, Bölücü Terör ve Türkiye konulu açık oturumda yaptığı konuşmada, Türkiyede uluslararası hukuk ve Ortadoğu konularına hakim olup Arapça bilen uzman sayısının az olduğunu savundu.
     Türkiyede, Kıbrıs konusu, Ermeni sorunu gibi milli davalar ve Suriye ile ilgili detaylı çalışmalar yapılmadığını ileri süren Prof. Dr. Özcan, Siz Ortadoğu konusunda bir adım atarsanız, uluslararası denizde attığınız adımların dalga boylarını hesaplamanız lazım. Dalga boylarını hesaplamazsanız o girdabın içinde kalırsınız dedi.
     Irak ile Suriyenin kuzey bölgelerinde birer Kürt bölgesi oluşturulmak istendiğini öne süren Prof. Dr. Özcan, şöyle devam etti:
     PKKnın Suriye politikası; özerk, bağımsız bir Kürt bölgesi oluşturmak. Tek taraflı böyle bir bölge ilan ederlerse bu durum, Suriyede savaşı derinleştirir. Her etnik grup orada ayrı devletini ister. Böyle olursa Suriyede savaş çok daha kanlı bir şekilde devam eder. Uluslararası güçler böyle bir şeye müdahale eder mi- Sanmıyorum. ABDnin tek kaygısı; buranın Esedden sonra kime devredileceğidir.
    
     -ABD istese Esedi Şamdan düşürebilir-
    
     Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Okur da Türkiyenin çevresinin ateş topuna, ateş çemberine döndüğünü söyledi.
     Türkiyenin, şimdi küçük yangınlar halinde olan ve her an büyük yangına dönüşebilecek bir ateş denizinin ortasında istikrar adası olmaya çalıştığını anlatan Doç. Dr. Okur, ABD istese Esedi Şamdan düşürebilir. Ancak onun yerine geçecek arzu ettikleri bir yapı olmadığı için süreci geciktiriyorlar. Yeni aktörler ortaya çıkmasını umuyorlar diye konuştu.
     Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Terör Uzmanı Dr. Nihat Ali Özcan ise son yıllarda Ortadoğuda dengelerin değiştiğini belirtti.
     Suriyede yaşanan olayların, Türkiyeyi ekonomik olarak etkilediğine dikkati çeken Dr. Özcan, bunun diğer alanlardaki yansımalarının daha sonra ortaya çıkacağını sözlerine ekledi.
     Türk Ocakları Eskişehir Şube Başkanı Nedim Ünalın yönettiği açık oturuma, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti çalışmalarına katılmak üzere Eskişehirde bulunan Afganistandan milletvekilleri ve vatandaşlar katıldı.
    
     Muhabir: Yıldız Gündoğmuş / Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Ortadoğuda Değişen Dengeler, Bölücü Terör Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER