Sahte bal üreten ve satanlar ticaretten

Sahte bal üreten ve satanlar ticaretten men edilsin önerisi -Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Yılmaz: -Bir adam sahte bal üretmişse, arının doğru yaptığı ürüne sahtekarlığı karıştırmışsa, teşhir edilmesi yetmez,


EDİRNE (A.A) - Gökhan Balcı - Türkiye Arı Yetiştiricileri etiket' title='Merkez haberleri'>Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, sahte bal üreten ve satanlara verilen cezaların caydırıcı olması gerektiğini belirterek, Bir adam sahte bal üretmişse, arının doğru yaptığı ürüne sahtekarlığı karıştırmışsa, teşhir edilmesi yetmez, ticaretten men edilmesi gerekir dedi.
     Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca güncellenen Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğinin, sahte bal ile mücadeleyi artıracağını söyledi.
     Bal diye glikoz satanların, gerçek bal üreticisinin emeğini sömürdüğünü ifade eden Yılmaz, tüketiciyi kandıranlarla mücadele ederken cezaların caydırıcı şekilde uygulanması gerektiğini kaydetti.
     Balda sahtecilik yapanların ticaretten men edilmesi gerektiğini savunan Yılmaz, şöyle devam etti:
     5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu, tamamen Avrupa Birliğine uyumlu olduğu için buna muhalefet edenler teşhir ediliyor. Ama bize göre teşhir yetmez. Bir adam sahte bal üretmişse, arının doğru yaptığı ürüne sahtekarlığı karıştırmışsa, teşhir edilmesi yetmez, ticaretten men edilmesi gerekir. Almanyada bir gıda ürününde sahtecilik yapıldığında, sahtecilik yapanın kendisi ve ailesi 7 yıl boyunca bu işi yapamıyor. Cezanın en az bu kadar güçlü olması gerekir ki caydırıcı olsun.
    
     -Markalı ürünler tercih edilmeli-
    
     Bahri Yılmaz, vatandaşların gerçek bal ile sahtesi arasındaki ayrımı kolay yapamayacağını, bunun laboratuvar ortamındaki testlerle belirlenebileceğini anlattı.
     15 liranın altındaki fiyatlardan satılan bala şüpheyle bakılmalı diyen Yılmaz, ucuz fiyattan satılan balın ayçiçek balı olduğunu iddia etti.
     Yılmaz, Ayçiçek balının toptan kilogram fiyatı yaklaşık 9 lira. Bu fiyat kavanoz, kapak ve etiket maliyetiyle birlikte 11 liraya ulaşıyor. Marketin kar oranını da düşündüğümüzde 15 liradan aşağı bal satılması mümkün değil. Vatandaşlar, bal alırken markalı ürünler tercih etmeli dedi.
    
     -Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği-
    
     Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Yılmaz, güncellenen Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine göre, bal ambalajlarında işletme numarası bulundurulmasıyla sahte balın piyasaya sürülmesinin önüne geçileceğine inandığını söyledi.
     İşletme numarasının izlenebilir bir arıcılık için şart olduğunu dile getiren Yılmaz, ambalajın üzerinde balla ilgili bilgilerin olması gerektiğini belirtti.
     İzlenebilir bir arıcılık sistemi oluşturmak istediklerini aktaran Yılmaz, Kovan plakaları yapıldı, arıcının işletme numaraları belirlendi. Bal tenekesinin yada yöresel olarak satılan balların üzerinde de arıcının işletme numarası ile bilgileri olduğunda hedeflerimize ulaşmış olacağız diye konuştu.
    
     Yayıncı: Berin Alpaslan Gökçe
<< Önceki Haber Sahte bal üreten ve satanlar ticaretten Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER