Seydi Ali Reis törenle denize indirildi

Seydi Ali Reis törenle denize indirildi -Sinop Üniversitesince yaptırılan, ulusal ve uluslararası sularda araştırma yapabilecek kabiliyete sahip Seydi Ali Reis araştırma gemisi, törenle denize indirildi


SİNOP (A.A) - Sinop Üniversitesince yaptırılan, ulusal ve uluslararası sularda araştırma yapabilecek kabiliyete sahip Seydi Ali Reis araştırma gemisi, Türkeli ilçesinin Güzelkent beldesinde düzenlenen törenle denize indirildi.
     Sinop Valisi Ahmet Cengiz, törende yaptığı konuşmada, Türkiyede ilk kez böyle bir araştırma gemisinin Sinop Üniversitesi bünyesinde yapılmasının bir ayrıcalık olduğunu söyledi.
     Sinopun denizcilik potansiyeli açısından zengin bir bölge olduğunu vurgulayan Cengiz, Özellikle balıkçılık konusunda önder illerimizden. Bunu akademik ve bilimsel olarak sürdürülebilir kılmak, ülkemizin ekonomisine daha fazla katkı yapmasını sağlamak hepimizin görevi olmalı. Araştırma gemimizin hem ülkemiz bilimine hem de dünya bilimine büyük katkılar yapmasını temenni ediyorum dedi.
    
     -10 gün karayla bağlantısı olmadan araştırma yapabilecek-
    
     Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan ise araştırma gemisinin 22 metre uzunluğunda, 135 groston ağırlığında ve 7,5 metre genişliğinde olduğunu anımsattı.
     Araştırma gemisinde tatlı su deposu olduğu gibi deniz suyunu tatlı suya çevirebilecek sistemin de bulunduğunu ifade eden Bircan, şunları kaydetti:
     Gemi 10 gün boyunca karayla bağlantısı olmadan Karadenizin fiziki, biyolojik özelliklerini araştırabilecek donanıma sahip. Bilim adamlarımızı 10 gün süreyle barındırabilecek ekipmanlarımız var. Gemide iki tür laboratuvar bulunmakta. Birincisi ıslak, diğeri kuru laboratuvar. Alınan bilgilerin bilgisayar ortamına aktarımı kuru laboratuvarımızda, denizden alınan ürünlerin boylarının ve çeşitli özelliklerinin ölçülebilecek olanları da ıslak laboratuvar dediğimiz bölümde incelenecek. İlk Türk araştırma gemisi olan Seydi Ali Reis, tamamen üniversitede çalışanlarımızın ve mühendislerimizin donanımıyla geliştirilmiştir.
     Törene AK Parti Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Osman Coşkun, kamu kurum ve kuruluş amirlerinin yanı sıra akademisyenler ve Gerze Denizcilik Meslek Lisesi öğrencileri katıldı.
    
     Muhabir: Kenan Türkseven / Fatma Kalay
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Seydi Ali Reis törenle denize indirildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER