Sultanların Sabır Tespihi

Sultanların Sabır Tespihi -Geleneksel el sanatlarını gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla kurulan olgunlaşma enstitülerinden biri olan Adana Kız Teknik Eğitim Olgunlaşma Enstitüsü, sultanların tespihlerini inceleyerek özel bir ko


ADANA (A.A) - Volkan Kaşık - Geleneksel el sanatlarını gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla kurulan olgunlaşma enstitülerinden biri olan Adana Kız Teknik Eğitim Olgunlaşma Enstitüsü, sultanların tespihlerini inceleyerek özel bir koleksiyon hazırlıyor.
     Gümüş kullanılan, imameleri sultan sorguçlarından esinlenerek tasarlanan, inci, yeşim gibi değerli taşlarla süslenen tespihler dikkati çekiyor.
     Enstitü Müdürü İkbal Kalın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geleneksel Türk sanatının, milli kültürünün korunup yaşatılması ve geliştirilmesi amacıyla kurulan enstitülerinin her geçen gün yaptığı çalışmalarla kendini geliştiğini söyledi.
     Enstitülerinde giyim ve üretim teknolojisi alanında çok sayıda arşiv koleksiyona sahip olduklarını belirten Kalın, bunlardan bazılarının Torosların Esintisi, Cumhuriyet Kadını, Osmanlı Saray Koleksiyonu ve Asyadan Avrupaya koleksiyonları olduğunu, eserlerinin yerli ve yabancılardan yoğun ilgi gördüğünü ifade etti.
     Kalın, el sanatları teknolojisi ve sanat tasarı alanı olarak çok sayıda çalışmalarının da bulunduğunu belirterek, bunlardan çoğunun Türkiyedeki tek koleksiyon olduğunu kaydetti.
     Enstitü olarak yeni bir koleksiyon hazırlığı içerisinde olduklarını anlatan Kalın, şunları kaydetti:
     Türkiyede ilk kez Sultanların Sabır Tespihi adını verdiğimiz yeni bir koleksiyona başladık. Yaptığımız araştırma ve incelemelerde Osmanlılar döneminde padişahlar sefere çıktıklarında zafer için zikir, tespih çekerlerdi. Sultanlar da padişahların ve şehzadelerin sağlıklı ve sıhhatli şekilde geri dönmeleri tespih çekerlerdi. Bu nedenle biz de bunları inceledik. Anadolu kadının, Türk kadınının sabrını tespih çekmesini hayata geçirmek adına Osmanlı Padişahlarının sorguçlarıyla tespihleri birleştirerek özel bir koleksiyon hazırladık.
    
     -Değerli taşlarla süslü-
    
     Kalın, tespihlerin imamelerini sultan sorguçlarından esinlenerek tasarladıklarını belirterek, tespihleri ise inci, yeşim gibi değerli taşlarla süslediklerini söyledi.
     Kalın, koleksiyon içerisinde her taşında Arapça Allah yazan ve ebru işlenen özel tespihler de bulunduğunu ifade etti.
     Koleksiyona başladıklarını ancak tamamlamadıklarını anlatan Kalın, tüm padişahların sorguçlarını ve tespihlerini hayata geçireceklerini belirterek, Herkesi bu özel koleksiyonu görmeye davet ediyoruz dedi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Sultanların Sabır Tespihi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER