Temiz çevre için yapmadığı kalmadı

Temiz çevre için yapmadığı kalmadı -Eskişehirde, emekli öğretim üyesi, çevreye saygılı olunması, bu konuda duyarlılık oluşturulması amacıyla başlattığı temizlik seferberliği kapsamında yerlere tükürülmemesi ve çöp atılmaması iç


ESKİŞEHİR (A.A) - Deniz Açık - Eskişehirde, emekli öğretim üyesi Dr. Günseli Naymansoy, çevreye saygılı olunması, bu konuda duyarlılık oluşturulması amacıyla başlattığı temizlik seferberliği kapsamında yerlere tükürülmemesi ve çöp atılmaması için Eskişehir Valiliğine, kentteki belediyelere, İl Müftülüğüne, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne başvurup, bir gazetede köşe yazarı bile oldu.
     Dr. Naymansoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eskişehirde yerel yönetimlerin temizlik elemanlarının sürekli çalıştığını ancak kente yaşayanların bunların değerini bilmediğini savundu.
     Kent halkının çevresini korumak için yeterince çaba göstermediğini ifade eden Dr. Naymansoy, şöyle konuştu:
     2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ile UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Başkenti olan Eskişehire, yerdeki izmaritler ve tükürükler yakışmıyor. Eskişehirde yaşayan her bireyin, bu etkinlikteki sorumluluğunu alması ve örnek vatandaş gibi davranması gerekmektedir. Kentin çevre sağlığı açısında da tehdit oluşturuyor. Yerlerde izmarit ve tükürük görmekten bıktım. Bu nedenle 2012 yılının ekim ayında bir çevre seferberliği başlattım. Kentteki belediyelere cezai işlem yapılması için başvuruda bulundum. Hepsinden olumlu yanıt aldım. Projemi 4 Şubatta Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansına da sundum. Ancak bir yanıt almadım.
    
     -Eskişehirspor Kulübünden destek-
    
     Dr. Naymansoy, bu konuda bir gazetede köşe yazarlığına da başladığını dile getirerek, haftalık yazılarında, temizlik işçilerinin duygularına ve şehirde yaşayanların çevre temizliği hakkında görüşlerine yer verdiğini bildirdi.
     Çalışmalarında, Eskişehir Müftülüğünün de kendisine destek verdiğini anlatan Dr. Naymansoy, şöyle devam etti:
     Tüm camilerde konuya dikkati çeken vaazlar verildi. Mayıs ayında bu konuda bir hutbe de yayınlanacak. Projenin ana eksenini gençler ve çocuklar oluşturuyor. Onların, yetişkinleri çevreye saygılı olmaları konusunda uyarmalarını amaçladım. Eskişehir Çevre Derneği de öğrencilerin bu projede yer alması için Milli Eğitim Müdürlüğünden gerekli izinleri aldı. Kısa süre sonra merkezdeki okullardan başlayıp çalışmalarımızı sokağa taşıyacağız. Eskişehirspor Kulübü yönetimi, teknik heyeti ve futbolcuları da projeme tam destek veriyor. Sadece benim yere çöp atmamamla bir şey değişmez, ben tek başıma ne yapabilirim- karamsar düşüncesinden herkesin uzaklaşması gerekiyor. Bu yüzden tek başıma yola çıktım. Tüm çevrecileri, çözümün parçası olmaya çağırıyorum.
     Dr. Naymansoy, temizlik hareketi için çeşitli sloganlar da hazırladığını ve bunları pankartlar halinde bastırdığını vurguladı.
     Ellerinde pankart taşıyan öğrencilerin esnafı ve mahalle sakinlerini çevre duyarlılığı konusunda uyaracağını aktaran Dr. Naymansoy, Yerel yönetimler de buna destek verecek. Bu yönetimlerin kampanyaya destek veren öğrencileri ödüllendireceğini umuyorum dedi.
    
     -İstediğini yaptırmıştı-
    
     Üç lisans diploması bulunan ve kimya mühendisi de olan Dr. Günseli Naymansoy, ilk Türk kadın inşaat mühendisi ve Anıtkabirin kontrol mühendisi Sabiha Güraymanın bir fotoğrafının Anıtkabire konulması talebiyle 6 Aralık 2008de de Genelkurmay Başkanlığına müracaat etmişti.
     Genelkurmay Başkanlığı Dr. Naymansoyun talebine olumlu yanıt vermiş ve Güraymanın fotoğrafı 29 Aralık 2008den itibaren Anıtkabir Komutanlığı bünyesindeki Anıtkabir Hürriyet Kulesinde yer alan vitrinde sergilenmeye başlanmıştı.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Temiz çevre için yapmadığı kalmadı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER