Türkiyeyi doyuran il yatırımcı bekliyor

Türkiyeyi doyuran il yatırımcı bekliyor -Türkiyenin süt, sızma zeytinyağı, kırmızı ve beyaz et, peynir, yumurta, bitkisel yağ ve margarin üretiminde ilk sıralarda gelen Balıkesirde 3. OSB için kamulaştırma çalışmalarına başlandı


BALIKESİR (A.A) - Zafer Akpınar - Türkiyenin süt, sızma zeytinyağı, kırmızı ve beyaz et, peynir, yumurta, bitkisel yağ ve margarin üretiminde ilk sıralarda gelen, gıda üretimindeki potansiyeliyle Türkiyeyi doyuran il olarak nitelendirilen Balıkesirde 3. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için kamulaştırma çalışmalarına başlandı.
     Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balıkesirin coğrafi konumu itibarıyla Ege ve Marmara denizlerine kıyısı olan, metropollere yakınlığıyla önemli bir avantaja sahip il olduğunu söyledi.
     İlin ulaşım sorununun büyük ölçüde halledildiğini dile getiren Kula, özellikle İstanbul-İzmir otoyolunun bitmesiyle İstanbula olan mesafesinin 2-2,5 saate ineceğini bildirdi.
     Limanlara olan yakınlığıyla, ithalat ve ihracat işlemlerinde lojistik avantajlarının her zaman bilindiğini anlatan Kula, şöyle konuştu:
     Balıkesir merkezde 2, Bandırmada 1 OSB bulunuyor. Her ikisinde de satılacak parsel kalmadı. Birinci OSBde 50ye yakın firma faaliyet gösteriyor. Doluluk oranları yüzde 60 civarında. 70 ve üzeri olması idealdir. Yüzde 60 doluluk oranı da çok iyi. 75-80 doluluk oranına geldiğinde proje aşamasındaki firmalar üretime geçmiş olacaklar. Proje aşamasındakiler, üretim geçerse yüzde 75i geçmiş oluyoruz. 3. OSB için kamulaştırma işlemleri devam ediyor.
    
     -Sanayinin gözü Lojistik Köyde-
    
     Kula, OSBlerdeki tesislerin bir kısmının kapasitelerini büyüttüğünü belirterek, Balıkesire ilginin, talebin arttığını anlattı.
     Gıda üretim potansiyeliyle Türkiyeyi doyuran il olan Balıkesirin, tarım, hayvancılık ve sanayi entegrasyonunu tamamlamış nadir illerden biri olduğuna dikkati çeken Kula, il çapında 340 gıda üretimi yapan işletmenin bulunduğunu, Balıkesirin süt ve ürünleri, sızma zeytinyağı, kırmızı ve beyaz et, yumurta, bitkisel yağ ve margarin üretiminde ilk sıralarda geldiğini söyledi.
     Daha fazla yatırımcıyı beklediklerini özellikle yabancı yatırımcıların gelmesinin artık zorunlu olduğunu dile getiren Kula, şöyle devam etti:
     Yabancılar, lojistik imkana çok önem veriyor. Çinli firmanın gelmesi mesela çok önemli. Yabancı yatırımcılar, Avrupaya daha yakın ülkeleri tercih ediyor. Lojistik yönünden avantajlı olsunlar, siparişi aldıktan sonra 10 gün içinde ürününü göndersin istiyorlar. Balıkesirde Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları tarafından kurulan Lojistik Köy var. OSBnin hemen karşısında. Bu köy ok önemli. Bu köyde 500 ile bin arasında istihdam yaratılacak. Sanayicinin malları buradan yüklenip Avrupanın çeşitli yerlerine gidebilecek. Lojistik avantajından dolayı transport maliyetleri düşecek.
     Bu köyün daha fazla yatırımcının gelmesini sağlayacağını vurgulayan Kula, Yeni Teşvik Yasasında 3. bölgede yer alan Balıkesirde OSBler 4. bölge kapsamına girdi. Bu karar, son derece isabetli olmuştur. Balıkesire yatırım için hemen her şey olgunlaşmış ve sunulmuştur dedi.
    
     -Hedef 1,5 milyar dolarlık ihracat-
    
     Balıkesirin yıllık ihracatının 370 milyon dolar olduğunu ifade eden Kula, şunları kaydetti:
     İhracat 2008den bu yana çok küçük artışlarla bu noktaya geldi. 350 milyon dolarlardan buraya geldik. 3-4 yılda bu artış büyük değil. Bazı firmaların ihracat kayıtları Balıkesir dışında gösterildiğinden ihracat düşük kalıyor. Bu firmaları da eklersek Balıkesirin ihracatı 900 milyon dolarlara ulaşmış olacak. Yumurtayı sattığımız gibi peyniri ve süt ürünlerini satamıyoruz. Dünya fiyatlarıyla uyuşmazlıklar olabiliyor. Biz umutluyuz, 2023 yılında Balıkesirin 1,5 milyar doların altında kalacağını sanmıyorum. Daha fazlası da olabilir.
    
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber Türkiyeyi doyuran il yatırımcı bekliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER