Uluslararası Katılımlı Kazısız Teknolojiler konferansı

Uluslararası Katılımlı Kazısız Teknolojiler konferansı -GAP BKİ Başkanı Karahocagil: GAP, 2017 sonuna doğru tamamlanmış olacak -ISTT Başkanı Prof. Dr. Ariaratnam: Kazısız teknolojilerin kazılılara göre çok daha az bir maliye


ŞANLIURFA (A.A) - GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP, 2017 sonuna doğru tamamlanmış olacak dedi.
     GAP BKİ ile Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği (AKATED) işbirliğinde Şanlıurfada gerçekleştirilen Uluslararası Katılımlı Kazısız Teknolojiler konferansı, DSİ 15. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonunda başladı.
     Burada bir konuşma yapan GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAPda yürütülen çalışmaların son durumuna ilişkin bilgi verdi.
     Proje kapsamında yürütülen yatırımların büyük bir kısmının yıl sonuna kadar tamamlanmasının planlandığını belirten Karahocagil, şu anda 2 milyon hektar alanının toplulaştırma çalışmalarının hızla sürdüğünü söyledi.
     Karahocagil, GAPın bölgeye sosyal anlamda da ciddi katkılar sağladığına dikkati çekerek, Sosyal Destek Programları kapsamında yaklaşık 2 bin projenin üretildiğini belirtti.
     GAP, 2017 sonuna doğru tamamlanmış olacak diyen Karahocagil, GAP bölgesinde ihracaat ve işsizlikte önemli bir başarı sağladı. Proje sayesinde bölge kalkındı. İhracatımız yüzde 1den yüzde 5e yükseldi. İşsizlik oranı yüzde 18den yüzde 8e indi diye konuştu.
    
     -DSİ Genel Müdür Yardımcısı Güven Karaçuha-
    
     DSİ Genel Müdür Yardımcısı Güven Karaçuha da DSİnin kazısız teknolojiyle Türkiyenin farklı kentlerinde devasa çalışmalar yürüttüğünü söyledi.
     Söz konusu çalışmalara Suruç Tüneli ve Mavi Tünelin örnek olarak gösterilebileceğini aktaran Karaçuha, şunları kaydetti:
     DSİ olarak çalışmalarında 3E prensibi uyguluyoruz. Yani emniyet, ekonomi ve estetiğe önem verilmektedir. Kurum ve kuruluşlarımızın projelerinin ülkemiz ekonomisine kazandırılmasında altını çizerek söylüyorum zaman ve maliyet faktörü ön plana çıkmaktadır. Dolayısıyla kazısız teknoloji yöntemleri de buna paralel olarak önem kazanmaktadır.
    
     -ISTT Başkanı Prof. Dr. Samuel Ariaratnam
    
     Uluslararası Kazısız Teknolojiler Cemiyeti (ISTT) Başkanı Prof. Dr. Samuel Ariaratnam ise Türkiyede kazısız teknolojinin son yıllarda fazla kullanıldığını söyledi.
     Kazısız teknolojilerin dünyada daha çok ABDde kullanıldığına işaret eden Prof. Dr. Ariaratman, şöyle devam etti:
     Kazısız teknolojilerin kazılılara göre çok daha az bir maliyete sahip olduğu açık bir şekilde görülmektedir. Bu teknolojilerle daha çok doğal sebeplerle gerçekleşen afetlerin önüne geçilmeye çalışılıyor. Genellikle bu teknoloji, rüzgar olayları sonucu meydana gelen hortum gibi yer üstü tahribatın da minimum seviyeye indirilmesini sağlıyor.
     Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen ve yarın da devam edecek konferansta, altyapı projelerindeki teknolojik gelişmeler, dünyadaki güncel uygulamalar, kazısız teknoloji projelerindeki kayıp ve kaçak su yöntemi uygulamaları, mekanize tünelcilik ve mikro-tünelcilik gibi konular ele alınacak.
     Konferansa; Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Belediye Başkan Vekili Fevzi Yücetepe ile yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyen katıldı.
    
     Muhabir: Rauf Maltaş / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Uluslararası Katılımlı Kazısız Teknolojiler konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER