TGC Başkanı Erinç:

TGC Başkanı Erinç: -Gazetecilik mesleği, diğer mesleklerden daha sıkı olarak göz önünde bulundurulması gereken, ilkeleri olan bir meslektir -Belki de meslekle ilgili tanımlarımızı gözden geçirmek gibi bir zorunlulukla ka


KOCAELİ (A.A) - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, gazeteciliğin diğer mesleklerden daha sıkı göz önünde bulundurulması gereken, ilkeleri olan bir meslek olduğunu söyledi.
     Valiliklerin basın ve halkla ilişkiler müdürlerinin katılımıyla BİK Darıca Tatil Köyünde düzenlenen seminerde konuşan Erinç, mutluluğun gölgelendiği bir süreçten geçildiğini ifade ederek, Sakaryada gazete denetimi sırasında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Devrim Ersen Özerginin Basın İlan Kurumunun (BİK) ilk görev şehidi olmasının Türk basınının acılı günlerinden birini oluşturduğunu ifade etti.
     Saldırıdaki iki yaralının acılarını katmerleştirdiğini dile getiren Erinç, Umudumuz, arkadaşlarımızın sağlık durumlarının iyiye gitmesi ve yine mesleklerine dönerek aramıza katılmalarıdır dedi.
     Demokrasinin yerelden başlayarak güçleneceğini, Türk basınının sorunlarının yerelde yayın yapan meslektaşlarının sorunlarının çözümü ölçüsünde çözüme kavuşacağına inandıklarını vurgulayan Erinç, gazeteleri, yayın organlarını sınıflandırırken, yerel, bölgesel ve yaygın olarak değerlendirdiklerini, ulusal basının da üç unsurun bir araya gelmesiyle oluştuğunu düşündüklerini kaydetti.
     Yerelde görev yapan meslektaşlarının daha büyük sorumluluklar taşıdığına inandığını anlatan Erinç, hem hemşehrilerini bilgilendirmek hem de sorunlarına çözüm üretmek, öneride bulunmak gibi başka görevleri bulunduğunu bildirdi.
     Erinç, valiliklerin basın ve halkla ilişkiler müdürlerinin görevlerine ilişkin ise şunları söyledi:
     İl basın ve halkla ilişkiler müdürlerinin basınla ilişkileri yalnızca resmi ilan dağıtımıyla sınırlı değildir, aynı zamanda gazetecilerin kimlik ve kişiliklerini yakından ilgilendiren bir kamu belgesi olan basın kartıyla ilgili sorunlarının çözümü konusunda da büyük görevler üslendiklerini biliyoruz.
     Gazetecilik mesleği, zaman zaman yanlış anlaşılan mesleklerin başında geliyor. Bazı arkadaşlarımız, gazeteci oldukları için her şeyi söyleme ve yazma hakkına sahip olduklarını, yöneticiler ya da haber kaynakları için istedikleri sıfatları kullanabileceklerini var sayıyorlar. Bu yanlış, Türk basını için geneldeki sorunlardan bir başkasını oluşturuyor. Gazetecilik mesleği, diğer mesleklerden daha sıkı olarak göz önünde bulundurulması gereken, ilkeleri olan bir meslektir.
    
     -Yayın organlarının sınıflandırılması-
    
     Yerelde yayın yapan meslektaşlarımıza katkıda bulunmayı görev sayıyoruz diyen Erinç, yayın organlarının yerel ve bölgesel diye sınıflandırıldığını ancak yerel gazeteci diye bir tanımın kullanılmaması gerektiğine dikkati çekti.
     Gazeteciliğin dünyanın neresinde olursa olsun, aynı kurallarla yapılan bir meslek olduğunu vurgulayan Erinç, şunları kaydetti:
     Zaten sadece yerelde görev yapan gazetecilerden söz etmek bugünlerde zor. Çünkü onların büyük bölümü yaygın medyada görev yapan meslektaşlarımız. Kendi yaşadıkları illerle, ilçelerle ilgili haberleri yaygın medyaya aktarmak görevleri. İnternetin çıkmasından sonra yerel medya kavramının geçerli olup olmadığını da düşünmek zorundayız. Bir ilçede yayımlanan gazete, internet portalı da oluşturmuşsa, dünyanın neresinde olursa olsun o ille ilgili haberlere, olaylara ulaşma olanağı doğmuş durumda.
     Belki de meslekle ilgili tanımlarımızı gözden geçirmek gibi bir zorunlulukla karşı karşıya kaldığımızı itiraf etmek durumundayız. Bu tür eğitim seminerlerinde hem aynı mesleği yapanların bir araya gelmesi dayanışma duygusunu geliştiriyor hem de değişen mevzuat konusundaki değişiklikleri topluca irdelemek, tek sesli bir çalışma yapmayı da sağlıyor.
     Erinç, Türk basını için basın ve halkla ilişkiler müdürlerinin önemli görevleri bulunduğunu, Sakaryadaki son menfur saldırıyla görevlerine tehlikenin de eklendiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Yunus Emre Günaydın - Tahir Turan Eroğlu
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber TGC Başkanı Erinç: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER