1 Aralık Dünya AIDS Günü

1 Aralık Dünya AIDS Günü -Bilecik Tabipler Odası Başkanı Dr. Dağlı: -AIDS yalnızca sağlık sorunu değil, aynı zamanda toplumsal bir sorundur


BİLECİK (A.A) - Bilecik Tabipler Odası Başkanı Dr. Ethem Dağlı, AIDSın yalnızca sağlık sorunu olmadığını, aynı zamanda toplumsal bir sorun olduğunu bildirdi.
     Dr. Dağlı, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, dünyada her yıl 1 milyondan fazla kişiye HIV virüsü bulaştığını ve binlerce kişinin bu hastalıktan hayatını kaybettiğini belirtti.
     Sürdürülen mücadeleler, bilinçlendirme çalışmaları ve sivil toplum örgütlerince yürütülen projeler sayesinde AIDS hastalığının yayılma hızının giderek azaldığını duyuran Dr. Dağlı, şunları kaydetti:
     AIDS, HIV virüsü nedeniyle oluşan, gerekli önlemler alınmadığı takdirde hızla yayılan bulaşıcı bir hastalıktır. HIV, girdiği vücudun mikroplara karşı koyma yeteneğini sağlayan bağışıklık sistemini etkileyip yok eder. Direnci azalan vücutta, HIVin etkisinin yanı sıra çeşitli mikroplar da hastalıklara neden olabilir. Günümüzde hala kesin bir tedavi yöntemi bulunmayan AIDS, ne yazık ki, tüm dünyada can almaya devam ediyor. İnsan vücudunun bağışıklık sistemini çökertip, normal şartlarda kolaylıkla mücadele edebileceği mikroplara karşı direnemeyecek duruma getiren HIV, AIDS hastalarının basit bir enfeksiyon karşısında bile hayatlarını kaybetmelerine neden olmaktadır.
     AIDS yalnızca sağlık sorunu değil, aynı zamanda toplumsal bir sorundur. AIDSin azaltılması ve hatta dünya üzerinden kaldırılması için hükümetlere, sağlık meslek örgütlerine ve sivil toplum örgütlerine önemli görevler düşmektedir. Bununla birlikte virüs taşıyan kişilere karşı ayrımcılığın mutlaka önlenmesi gerekir. AIDSten gerekli önlemleri alarak korunmak mümkündür. Ancak unutulmamalıdır ki; hastalık ancak kan yoluyla ve cinsel yolla bulaşmaktadır. Bu nedenle hastalığa yakalanmış kişiler toplumdan dışlanmamalıdır.
    
     Muhabir: Muhsin Arslan
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber 1 Aralık Dünya AIDS Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER