1. Yangından Korunma ve Önlemleri Sempozyumu

1. Yangından Korunma ve Önlemleri Sempozyumu yapıldı


ANTALYA (A.A) - Antalyada düzenlenen 1. Yangından Korunma ve Önlemleri Sempozyumu gerçekleştirildi.
     Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Mimarlar Odası Antalya şubesi ve İnşaat Mühendisleri Odası Antalya şubesinin ortaklaşa düzenlediği sempozyum, Atatürk Kültür Merkezi Perge salonunda yapıldı.
     İnşaat Mühendisleri Odası Antalya şube başkanı Cem Oğuz, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, insanlar için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar doğuran, normal yaşamla birlikte insan etkinliğini durduran veya kesintiye uğratan, toplumları etkileyen olaylara afet denildiğini belirtti.
     Afetin bir olayın kendisi değil, doğurduğu sonuçlar olarak değerlendirildiğini vurgulayan Oğuz, toplumların uygar yaşamın gereği olarak afetlere hazırlanmak, afet anında ve sonrasında bilimsel esaslara dayalı yöntemlerle afet zararlarını en aza indirgemek durumunda olduklarını söyledi.
     Dünyanın varoluşundan itibaren afetlerin de olduğunu dile getiren Oğuz, Türkiyede afet denince ilk akla gelen depremlerin can ve mal kaybı açısından açık ara önde gittiklerine dikkati çekti.
     Son 60 yıl içerisinde vuku bulan afetlerdeki can kayıplarının yüzde 75inin depremler, yüzde 10unun heyelanlar, yüzde 6sının su baskınları, yüzde 4ünün kaya düşmesi, yüzde 4ünün yangınlar ve yüzde 1inin çığ ve fırtına neticesinde gerçekleştiğini bildiren Oğuz, yangın afetinin tarihin başlangıcından günümüze kadar insanları daima etkilediğini vurguladı.
     Türkiyede hızlı nüfus artışı, sanayideki gelişmeler, çok katlı ve çok amaçlı binaların yapımı, üretim teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak her geçen gün yangın sayısının da arttığını kaydeden Oğuz, Yangın günümüzde yapı tekniği açısından önemli sorunlardan birini teşkil etmektedir. Ateş altındaki malzeme, ısı iletimi, ısı tutma yeteneği, ısı geçirgenliği, genleşme gibi özellikler kapsamında etkili olmakta ve bu kavramlarla karşı karşıyadır dedi.
     Yangınların doğal nedenlerden oluşma oranının yüzde 1in altında olduğu, geri kalan yangınların oluşma oranının tamamının insanların ihmal, kasıt ve tedbirsizliklerinden meydana geldiğinin bilinen bir gerçek olduğuna işaret eden Oğuz, şunları söyledi:
     Türkiyede yılda 105 bin civarında yangın meydana gelmekte, bu yangınlarda yüzlerce vatandaş yanarak ölmekte, çok sayıda kişi yaralanmaktadır. Yılda yaklaşık 20 bin hektar orman yok olmakta, geçmişten günümüze köprü görevi yapan tarihi binalar azalmakta, değerli itfaiyecilerimiz hayatını kaybetmekte, aileler evsiz kalmakta ve çalışanlar işinden olmaktadır. Yangından önce, yangın anında ve sonrasında genel planlama ve malzeme açısından alınacak önlemler ve onarımlar üzerinde titizlikle durulması gerekir. Gelişmiş ülkelerde büyük bir ciddiyetle yapılan uygulamaların, eğitim, bilinçlendirme ve mevzuat çalışmalarının bir an önce ülkemizde de başlamasının çok yararlı olacağı şüphesizdir.
     Oğuz, önümüzdeki süreçte sempozyumun devamı olarak özellikle orman yangınlarının konu edileceği yeni sempozyumlar düzenlenmesini hedeflediklerini kaydetti.
     Sempozyuma binalarda yangın önleme uzmanları Kemal Günaydın, Recep Açıkgöz ve Oliver Hilla konuşmacı olarak katıldı. Aynı zamanda Frankurt İmar Dairesi Başkanı olan Kemal Günaydın, KOnaklama amaçlı Binalarda Yangından Korunma Yönetmeliği Uygulamaları başlıklı sunum yaptı.
     Sempozyumda ayrıca Almanyada yürürlükte olan konaklama amaçlı binalarda yangından korunma yönetmeliği ve Almanya ve Türkiyedeki yönetmeliklerin karşılaştırılması, yapı elemanlarının Avrupa normlarına göre sınıflandırılması konularında da sunum yapıldı.
    
     Muhabir: Yusuf Karadağ
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 1. Yangından Korunma ve Önlemleri Sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER