10. Ankara Diyabet Günleri

10. Ankara Diyabet Günleri -Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Başhekimi Turanlı: Ben de diyabet hastasıyım. Bu yüzden sizleri daha çok sevdiğimi buradan itiraf ediyorum


ANKARA (A.A) - Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Başhekimi Prof. Dr. Sacit Turanlı, diyabetli hastalara seslenirken, Ben de diyabet hastasıyım. Bu yüzden sizleri daha çok sevdiğimi buradan itiraf ediyorum dedi.
     Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi 75. Yıl toplantı salonunda gerçekleşen konferansta, açılış konuşmasını Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Arslan yaptı.
     Her yıl 14 Kasımın Dünya Diyabet Günü olduğunu ve bu yılki konferansın da Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından gerçekleştiğini söyleyen Arslan, konferansın amacının diyabet konusunda farkındalık yaratmak ve insanlara diyabet hastalığı hakkında uyarıda bulunmak olduğunu söyledi.
     Arslan, dünyada 250 milyon diyabetli hasta olduğunu belirterek, 2030lu yıllarda sayının 360 milyona çıkacağının tahmin edildiğini ve diyabet hastalığının, bütün dünya için olduğu kadar Türkiye için de önemli bir problem olarak görüldüğünü ifade etti.
     Geçmiş yıllarda Türkiyede iki defa diyabet taraması yapıldığını anlatan Arslan, 1998 yılında yüzde 7,2 ve 2010 yılında da yüzde 13,7 diyabet hastasının ortaya çıktığını anımsattı. Arslan, Türkiyede 2,6 milyon diyabet hastası olduğunun altını çizerek, 15 bin de tip 1 denilen çocuk diyabet hasta var. Ama bir o kadar da gizli şeker dediğimiz hasta grubu var. Bu hastalardan her 10 taneden 1 tanesinin bir sene içerisinde gizliliği kalmıyor. Böylece aşikar diyabet durumu ilerliyor diye konuştu.
    
     -Ben de diyabet hastasıyım
    
     Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Başhekimi Prof. Dr. Sacit Turanlı da konferansta yaptığı konuşmada diyabet hastalığının çok önemli bir konu olduğunu söyledi.
     Turanlı, ortopedi uzmanı olduğunu belirterek, Hastalarımızın bizimle olan bağlılığı çok uzun sürer. En basit kırıkla gelen biri 3 ay olmadan yakasını bizden kurtaramaz. Ama hasta bağlılığı açısından kıskandığım bölüm, diyabet hastalarıdır. Bir kere yakayı kaptırdı mı ömür boyu sizden ayrılamıyor diye konuştu.
     Türkiyedeki 2,6 milyon diyabet hastasından birinin de kendisi olduğunu dile getiren Turanlı, Ben de diyabet hastasıyım. Bu yüzden sizleri daha çok sevdiğimi buradan itiraf ediyorum ifadesini kullandı.
     Hastanın neresi ağrıyorsa canı oradadır sözünü hatırlatan Turanlı, insanın hangi hastalığı varsa o bölüme olan ilgi ve alakasının arttığını dile getirdi.
     Diyabet hastası olarak doktorlarıyla ilişkisini güzel sürdürmeye çalıştığını belirten Arslan, bir an önce diyabetik hastaları iğneden ve ilaçtan kurtaracak bir buluşun yapılmasını, tüm diyabetli hastalar gibi dört gözle beklediğini kaydetti.
     Konferansta, farklı hastanelerden gelen uzman doktorlar da diyabetle ilgili olarak sunumlar yaptı. Yarın da devam edecek olan konferans kapsamında, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gazi Bahçesinde mavi yağmurluk giyen davetliler diyabetin simgesi mavi halka oluşturarak mavi balon uçuracaklar.
    
     Muhabir: İlkay Güder
     Yayıncı: Eda Ay
<< Önceki Haber 10. Ankara Diyabet Günleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER