12 Eylül Askeri Darbesinin yıl dönümü

12 Eylül Askeri Darbesinin yıl dönümü -HAK-PAR Genel Başkanı Bozyel: 12 Eylül darbe rejiminin bütün sorumluları, insanlığa karşı suç işlemekten yargılanmalı


DİYARBAKIR (A.A) - Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Bayram Bozyel, 12 Eylül darbe rejiminin bütün sorumlularının, insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle yargılanması gerektiğini söyledi.
     Bozyel, 12 Eylül Askeri Darbesinin yıl dönümü nedeniyle Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi önünde yaptığı açıklamada, toplumun, üzerinden 32 yıl geçmesine rağmen darbenin yol açtığı derin sosyal, siyasal, kültürel ve toplumsal travmaların yıkıcı etkisinden hala kurtulamadığını belirtti.
     Darbeyle iktidara el koyan generallerin, var olan demokratik mevzilerin tümünü ortadan kaldırdığını ifade eden Bozyel, yüz binlerce insanı tutuklayan darbe rejiminin, Türkiyeyi baştan başa bir toplama kampına çevirdiğini savundu.
     Bozyel, gerçekleştirilen işkenceler sonucunda, yüzlerce insanın yaşamını yitirdiğini belirtti.
     Mahkemelerin verdiği kararlar doğrultusunda, 50den fazla insanın idam edildiğini ifade ederen Bozyel, şunları söyledi:
     Darbe rejimi, Diyarbakır Cezaevinde kurduğu sistematik işkence çarkıyla tutsak aldığı Kürk yurtseverlerinin şahsında bir halkın özgürlük, umut ve iradesini kırmayı amaçlıyordu. Askeri cunta işkence, baskı ve kıyımlarla Kürt halkının iradesini kıramadı, fakat Türkiyeyi yangın yerine çevirmeyi başardı. Darbeciler hakkında yargı sürecinin başlatılması önemli. Kenan Evren ve suç ortakları henüz yargı karşısına çıkarılmış bile değil. 12 Eylül darbe rejiminin bütün sorumluları, insanlığa karşı suç işlemekten yargılanmalı.
     Geçmişle yüzleşme ve hesaplaşmaya ihtiyaç olduğunu dile getiren Bozyel, Bunun için yapılacak en önemli iş, darbe rejiminin ürünü olan 12 Eylül anayasanı tarihin çöplüğüne atmak, Kürt halkının temel taleplerini güvence altına alacak demokratik, çoğulcu evrensel standartlara uygun yeni bir anayasa yapmaktır. Öte yandan Diyarbakır Cezaevi, Kürt halkının toplumsal hafızasının önemli bir kaynağıdır. Bu nedenle Diyarbakır Cezaevi, bir an önce boşaltılmalı ve bir müzeye dönüştürülerek gelecek kuşaklara aktarılmalıdır ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Meral Özdemir-Ümit Özdal
     Yayıncı: Şengül Oymak
<< Önceki Haber 12 Eylül Askeri Darbesinin yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER