14 Kasım Dünya Diyabet Günü

14 Kasım Dünya Diyabet Günü -Yalova Halk Sağlığı Müdürü Dr. Dedecan: -Diyabet hastalığında alışkanlıkların değiştirilmesi tedavinin başarısı için önemlidir


YALOVA (A.A) - Yalova Halk Sağlığı Müdürü Dr. İbrahim Dedecan, Diyabet hastalığında alışkanlıkların değiştirilmesi tedavinin başarısı için önemlidir dedi.
     Dedecan, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, diyabetin ülkemizde görülme sıklığı giderek artan, ciddi organ kayıplarına yol açan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik bir hastalık olduğunu belirtti.
     Diyabetin pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği veya insülin etkisinde dokularda direnç olması sonucu kandaki şeker miktarının yükselmesi ile ortaya çıkan ve ömür boyu devam eden bir hastalık olduğunu vurgulayan Dedecan, şunları kaydetti:
     Diyabetli kişilerde sıklıkla aşırı susama ve su içme, sık sık idrara çıkma, kilo kaybı, aşırı iştah ve çok yeme, bulanık görme, cilt enfeksiyonları, iyileşmeyen yaralar ve halsizlik belirtileri görülebilir. Ailede diyabet öyküsü olması, şişmanlık, hareketsiz yaşam, tansiyon yüksekliği, beslenme, kan yağlarının yüksekliği ve aşırı stres, diyabetin oluşmasında önemli etkenlerdir.
     Dedecan, diyabet tedavisinde öncelikle diyabetlinin eğitimi kadar edinilen bilgilerin günlük yaşama uygulanması ve sürekliliğinin önemli olduğunu, diyabet tedavisinin temelini beslenmenin dengeli ve doğru yapılması ile sürekli egzersizin oluşturduğunu kaydetti.
     Bu arada, etkinlikler kapsamında Yalova Valisi Esengül Civelekin de katılımıyla valilik çalışanlarına Beden Kitle Endeksi (BKİ) ve Açlık Kan Şekeri (AKŞ) taraması yapıldı.
    
     Muhabir: İsmail Ersan
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber 14 Kasım Dünya Diyabet Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER