14 Kasım Dünya Diyabet ve Koah

14 Kasım Dünya Diyabet ve Koah Günü -Nevşehirde 14 Kasım Dünya Diyabet ve Koah Günü kapsamında yürüyüş programı düzenlendi


NEVŞEHİR (A.A) - Nevşehirde 14 Kasım Dünya Diyabet Günü ve Dünya KOAH Günü dolayısıyla, Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından diyabet, yürüyüş düzenlendi.
     Nevşehir Valiliği önünden başlayarak Borsa Kavşağına kadar süren yürüyüşe Vali Abdurrahman Savaş, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Atilla Oğuz Boyalı, İl Sağlık Müdürü Dr. Rahim Ünlübay, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut Aydın ile öğrenciler ve öğretmenler katıldı.
     Yürüyüş sırasında diyabet ve KOAH ile ilgili pankartlar taşıyan öğrenciler, vatandaşlara bu hastalıklar ile ilgili el afişleri dağıttı.
     Yürüyüş sonunda bir açıklama yapan Nevşehir Halk Sağlığı Müdürü Aydın, diyabet ve KOAHın günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu belirterek, her yıl dünyada 8-14 milyon insanın diyabet ve kardiovasküler hastalıklar, kronik solunum yolu hastalıkları gibi kronik hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini kaydetti.
     Diyabetin ölüme neden olan hastalıklar içerisinde birçok ülkede 5. sırada yer aldığını ve 2009 yılı sonu itibariyle tüm dünyadaki diyabet nüfusunun 285 milyon olduğunu ifade eden Aydın, 2030 yılında bu rakamın 438 milyona ulaşmasının beklendiğini belirtti.
     Türkiyede ise diyabetin artış hızının dünya ülkelerinin üzerinde olduğuna dikkat çeken Aydın, şunları kaydetti:
     Ne yazık ki diyabet hastalarının yüzde 60-70i kardiyovasküler hastalıklar nedeni ile kaybedilmekte. Dünyada her 30 saniyede bir diyabetik ayak ülseri nedeni ile bir hastanın ayağı kesildiği tahmin edilmekte. Ayrıca diyaliz ünitelerinde tedavi gören hastaların yüzde 50si diyabetlidir. KOAH ise tüm dünyada 4. ölüm nedeni olan, her yıl 2.7 milyon kişinin ölümüne yol açan ve yaygınlığı giderek artmakta olan kronik hava yolu hastalığıdır. Ülkemizde de 5 milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiği, hastalığın kronik hastalıklar arasında 3. ölüm nedeni olduğu ve her yıl 26 bin vatandaşımızın bu hastalıktan öldüğü tahmin edilmektedir.
    
     Muhabir: Murat Asil
     Yayıncı: Yücel Velioğlu
<< Önceki Haber 14 Kasım Dünya Diyabet ve Koah Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER