14 Kasım Dünya KOAH Günü

14 Kasım Dünya KOAH Günü -Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü: -Halkımızın KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştiriyor


ÇANAKKALE (A.A) - Halkın, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) konusunda yeterli bilgiye sahip olmamasının, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirdiği bildirildi.
     Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, 14 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, KOAHın, tüm dünyada 4. ölüm nedeni olan, her yıl 2,7 milyon kişinin ölümüne yol açan ve yaygınlığı giderek artan kronik hava yolu hastalığı olduğu ifade edildi.
     KOAHın dünyada 50 milyon kişiyi etkileyen hastalık olduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Ülkemizde 5 milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiği, hastalığın 3. ölüm nedeni olduğu ve her yıl 26 bin yurttaşımızın bu hastalıktan öldüğü tahmin ediliyor. Buna karşın her 10 hastadan 9u bu hastalığa sahip olduğunun farkında değildir. Halkımızın KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştiriyor. Oysa hastalık erken dönemde teşhis edilebilirse, hem hastalıklar hem de ölümler azaltılabilir. İlimizde bu amaç doğrultusunda tüm sağlık kuruluşlarımızın ve halkımızın KOAH hastalığı konusunda bilincinin artırılması yönünde eğitimler ve bilgilendirme faaliyetleri sürdürülüyor. Bu amaçla, 14 Kasımda Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Otelinde Prof. Dr. Arzu Mirici tarafından bilgilendirme toplantısı ve spirometre (nefes ölçümü) yapılacak.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Zafer Akpınar
<< Önceki Haber 14 Kasım Dünya KOAH Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER