14 Kasım Dünya KOAH Günü

14 Kasım Dünya KOAH Günü -Sağlıkçılar, 14 Kasım KOAH Günü nedeniyle fidan dikti


AMASYA (A.A) - Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz, KOAHın en önemli ve sık görülen nedeni aktif olarak sigara içicisi olmak ya da pasif olarak dumana maruz kalmaktır dedi.
     Nergiz, 14 Kasım KOAH Günü nedeniyle Boğazköy mevkisinde Halk Sağlığı Müdürlüğünde çalışan şube müdürleri ve personelle fidan dikti.
     Amasya Orman İşletme Müdürlüğünce verilen 30 adet kara çam fidanını toprakla buluşturan sağlıkçılar, etkinliklerin ardından hatıra fotoğrafı da çektirdi.
     Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Nergiz, KOAH hastalığının dünyada 50 milyon kişiyi etkilediğini söyledi.
     Hastalığın en önemli belirtisinin sinsi başlayan ve giderek şiddetini artıran nefes darlığı ve kronik öksürükle balgam çıkarmak olduğunu kaydeden Nergiz, Bu yakınmalar, hastalık şiddetinin arttığı ve alevlenme ya da atak olarak adlandırılan dönemlerde daha da belirginleşir ve hastaneye yatış gerektirebilir diye konuştu.
     KOAHın her yıl 3 milyon kişinin ölümüne neden olan bir hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Nergiz, şunları kaydetti:
     KOAH, hava yollarında tıkanmaya neden olan ve nefes darlığına yol açan kronik bir hastalıktır. En başta sigara olmak üzere zararlı gaz, duman ve tozlara maruz kalmaya bağlı olarak gelişir. Eğer nefes darlığı, öksürük, balgam şikayetleriniz varsa KOAH olabilirsiniz. Göğüs hastalıkları uzmanına başvurunuz. KOAH tanısı basit bir soluk testi ile konulur. Oysa bugün KOAH olan hastaların yüzde 25-50sinin hastalıklarını bilmedikleri çalışmalarda gösterilmiştir.
     KOAHın tanı konulmadığında hayatı tehdit eden, ciddi bir hastalık olduğuna dikkati çeken Nergiz, hastalıkla ilgili ilk adımın sigarayı bırakmak olduğunu, KOAHın tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu söyledi.
    
     Muhabir: Fatih Mehmet Kürkçü
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber 14 Kasım Dünya KOAH Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER