14 Kasım Dünya KOAH günü

14 Kasım Dünya KOAH günü -Vali Balkanlıoğlu, Anıt Park önüne kurulan çadırı ziyaret etti


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, 14 Kasım Dünya KOAH ve Dünya Diyabet Günleri nedeniyle halkı bilgilendirmek amacıyla Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Anıt Park önüne kurulan çadırı ziyaret etti.
     Balkanlıoğlu, ziyarette yaptığı açıklamada, KOAHın insanı özürlü hale getirecek kadar ağır bir hastalık olduğunu söyledi.
     Doktorların KOAH ve Diyabet hastalığıyla ilgili halkı bilgilendirmek için tanıtım günü ve etkinlikler düzenlediklerini belirten Balkanlıoğlu, şöyle konuştu:
     Ülkemizde şeker hastalığı çok fazla. Şeker hastalığı genetik faktörleri ön planda olmasına rağmen, doktorlar burada yaşam tarzı ve kalitesi, obezite, hareketsiz yaşam tarzı gibi bir çok nedenlerle tetiklenebildiğini belirtiyor. Şeker hastalığının vücutta etkilemediği hiçbir organ yok. Buna göz de dahil. Şeker hastalığından gözleri kör olan, böbrekleri iflas etmiş insanlar gördüm. Bir çok açıdan kalp hastalığı dahil, hastalıkların ana unsurudur. Dolayısıyla her insanımızın fiziksel iş gücüne ihtiyacı olduğu bir ortamda kalitesiz bir yaşam sürmeleri tabi ki önlenebilecek bir hastalık açısından çok önemli. Doktorlarımız şeker hastalığına dikkat çekiyorlar.
     Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün de çadırın kuruluş amacı hakkında katılımcılara bilgiler vererek, KOAH ve diyabet hastalığını anlattı.
     Hem şeker hastalığının, hem de önlenebilir kronik akciğer hastalığının farkındalığını insanlara anlatmak amacıyla böyle bir faaliyet gerçekleştirdiklerini belirten Akgün, KOAH aslında önlenebilir bir hastalıktır. Günümüzde tamamen özellikle de ülkemizde sigara içimi ile ilişkisi dolayısıyla, biz bu hastalığı, sigara içiminden kaynaklanan hastalık olarak belirtiyoruz. Ülkemizdeki KOAHın yüzde 95 sebebi sigara içimine bağlıdır dedi.
     Konuşmaların ardından, Balkanlıoğlu ve protokol üyeleri çadırda kan testi yaptırarak, diabet hastalığı olup olmadığını sorgulattı.
    
     Muhabir: Mustafa Güngör
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber 14 Kasım Dünya KOAH günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER