17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü

17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü -Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Baykal: "Koruyucu önlemlerle hipertansiyon önlenebilir bir hastalıktır"


RİZE (A.A) - Rize Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Mehmet Halit Baykal, koruyucu önlemlerle hipertansiyonun önlenebilir bir hastalık olduğunu bildirdi.
     Baykal, "17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, hipertansiyonun basit olarak yüksek kan basıncı olduğunu belirtti.
     Yaş, cinsiyet ve ırkın kan basıncını etkilediğini ifade eden Baykal, şöyle devam etti:
     "Hipertansiyon kalp hastalıkları için ana risk faktörüdür. Eğer tedavi edilmezse beyin dolaşımı, kalp damar, göz ve böbrek hastalıkları için ciddi oranda hastalık ve ölümlerde artışa neden olur. Sanayileşme, yaşam biçimi, örneğin tuz kullanımı, aşırı beslenme, hareketsiz yaşam ve stresin tansiyon üzerinde olumsuz etkileri vardır."
     Hipertansiyonun belirtilerinin yorgunluk, bulantı, görme bozuklukları, fazla terleme, ciltte kızarma ve solukluk, burun kanaması, endişe, sinirlilik, çarpıntı, baş dönmesi, baş ağrısı, kulaklarda çınlama ve uğultu olduğuna dikkati çeken Baykal, şunları kaydetti:
     "Tedavide sigarayı bırakmak, kilo vermek, diyet yapmak, düzenli egzersiz yapmak, alkol alımını azaltmak, tuz alımını kısıtlamak, stresle başa çıkmayı öğrenmek gibi önlemlerin alınması gerekmekte olup bütün bu önlemler tansiyonu düşürmezse doktor kontrolü altında ilaç kullanmak gerekir."
     Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak hipertansiyon konusunda Toplum Sağlı Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri ve entegre ilçe hastanelerinde gerekli hizmeti verdiklerini belirterek, açıklamasını şöyle tamamladı:
     "Ayrıca Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak konuyla ilgili hizmet içi ve halk eğitimleri vermekteyiz. Unutulmamalıdır ki kan basıncı kontrolünü sağlayarak hipertansiyon seyrinde gelişebilecek bozuklukları önlemek veya geciktirmek mümkündür. Koruyucu önlemlerle hipertansiyon önlenebilir bir hastalıktır. Bununla beraber hastalıktan korunma, erken teşhis ve tedavi bireylere maddi ve manevi kazanç sağlayacaktır."
    
     Muhabir: Salih Yıldırım
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER