1800 yıllık sütunlar yeniden ayakta

1800 yıllık sütunlar yeniden ayakta -Mersindeki Soli Pompeiopolis Antik Kentinde başlatılan çalışma kapsamında 14 sütun ayağa kaldırıldı -Kazı başkanı Prof. Dr. Yağcı: Restorasyon çalışması ile beraber bir müze açılabilirse,


MERSİN (A.A) - Mersinin Mezitli ilçesindeki Soli Pompeiopolis Antik Kentinde başlatılan çalışma sonuçunda, milattan sonra 2. ve 3. yüzyıllara ait, karşılıklı 14 sütun ayağa kaldırıldı.
     Tarihi milattan önce 700lere kadar uzanan antik liman kenti Soli Pompeiopoliste, toprak iltında kalan eserlerin çikarılması için başlatılan çalışmalar 1999 yılından bu yana aralıksız sürüyor. Kazı çalışmaları kapsamında, il özel idaresi ve Mezitli Belediyesinin desteği ile geçen yil başlatılan, Sütunlu Caddenin güney ucundaki 14 sütunun ayağa kaldırılması projesinde sona gelindi.
     Yaklaşık bir yıl süren çalışma sonunda ayağa kaldırılan, karşılıklı 14 sütun ile Sütunlu Caddede tarihe tanıklık eden sütun sayısı 47ye çıktı.
     Kazı başkanı Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müze Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Yağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada; Neolitik, Helenistik, Roma dönemleri gibi birçok dönemi bünyesinde barındıran Soloi Pompeiopolisin, Mersin tarihinin zenginliğini ortaya koyduğunu, gerçekleştirdikleri kazılarla tarih bilincini oluşturmayı ve bulunan kalıntıları gelecek kuşaklara aktarmayı amaçladıklarını dile getirdi.
     Bir yandan kazı çalışmaları sürerken, diğer yandan Sütunlu Caddenin güney ucunda yaklaşık bir yıl önce bir pilot projenin başlatıldığını söyleyen Yağcı, Sütunlu Caddedeki 200 sütundan 33ü günümüze kadar ayakta kalabilmiş. Başlatılan çalışma ile karşılıklı 7şer olmak üzere 14 sütun ayağa kaldırıldı. İlerde yapılacak restorasyonlarda bu sayının artırılmasını planlıyoruz dedi.
    
     -Soli Pompeiopolis Mersin turizminde önemli bir yer edinebilir-
    
     Sütunlu Caddede başlatılan restorasyon çalışmasının önemli bir başlangıç olduğuna işaret eden Yağcı, şunları kaydetti:
     Öncelikle pilot bölge olarak seçilen Sütunlu Caddenin güney ucunda ortaya yığılmış olan mimari parçalar projelendirildi ve Adana Anıtlar Bölge Kurulundan geçtikten sonra Mersin Valiliği İl Özel İdaresi desteğinde Mezitli Belediyesi tarafından uygulama safhasına geçirildi. Günümüzde 200 sütunluk bir caddedeki parçaların çoğu kaybolmuşsa da bir kısmı toprak altında. Amacımız toprak altındaki mimari parçaları çıkarıp projelendirilerek Sütunlu Caddeyi gerçek işlevine kavuşturmak ve yürünebilir hale getirmek.
     Bölgenin turizm potansiyeline de dikkat çeken Yağcı şöyle devam etti:
     Aynı zamanda burayı açık hava müzesine dönüştürme düşüncesindeyiz. Restorasyon çalışması ile beraber bir müze açılabilirse, Soli Pompeiopolis gerçekten önemli potansiyeli olan Mersin turizminde önemli bir yer edinebilir. Sütunlu Caddeye bağlanan liman da çok önemli. Buranın da kamulaştırılması halinde; Mezitli, dolayısıyla Mersin yaklaşık 400 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde bir tarihi alana kavuşacak.
     Milattan sonra 143-144. yıllarında basılan bir anı sikkesinde limanın bitmiş hali görülüyor. Soli Pompeiopolis Antik Kentinin diğer antik kentlerden en önemli farkı, burada bir ticaret limanının olması ve Doğu Akdenizin en önemli limanlarından biri olmasıdır.
    
     Muhabir: Veli Gürgah / Mehmet Yılmaz Atila
     Yayıncı: J.Jale Durgun
<< Önceki Haber 1800 yıllık sütunlar yeniden ayakta Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER