19. Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri

19. Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı açıldı -Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kavaklı: Maden ve doğal taş sektöründe çok ciddi yatırım talepleri alıyoruz -İzmir Valisi Kıraç: 300 bin civarınd


İZMİR (A.A) - Sektörün dünyadaki en büyük üç fuarı arasında gösterilen Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı (MARBLE), 38 ülke ve 41 ilden bin 182 firmanın katılımıyla 19uncu kez kapılarını açtı.
     Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezinde düzenlenen açılış töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı maden ihracatının içinde doğal taşın payının yüzde 46 ile ilk sırada bulunduğuna işaret etti.
     İhracatta doğal taşın payının daha da artacağını ifade eden Kavaklı, Maden ve doğal taş sektöründe çok ciddi yatırım talepleri alıyoruz. Bu da bizi memnun ediyor diye konuştu.
     İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç da, MARBLEnin Türkiyenin önemli fuarları arasında bulunduğunu söyledi. Türkiyenin maden zenginliği ve çeşitliliğiyle kendisine yetebilen ender ülkelerden biri olduğunu belirten Kıraç, Türkiyenin 3,8 milyar metreküp mermer rezervinin yüzde 32sinin Ege Bölgesinde bulunduğunu kaydetti.
     Cahit Kıraç, 300 bin civarında çalışanı, binlerce işletmesi bulunan doğal taş sektörünün Türkiyeyi dünya lideri haline getirmesinde MARBLEnin çok büyük önemi vardır. MARBLE, iş bağlantılarına zemin hazırlayarak ihracatın artırılmasına büyük destek veriyor diye konuştu.
     İzmirin EXPO 2020 adaylık çalışmalarına da değinen Kıraç, Fuarlar ve kongreler kenti olma vizyonunu ilke edinen İzmir, dünyanın en büyük insanlık buluşması olan EXPO 2020 aday oldu. 163 BIE ülkesinin oy kullanacağı bu yarıştan kentimizin birinci çıkması için gayret gösteriyoruz dedi.
     İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu da mevcut alanın sektöre yetmediğini, gelecek yıl 20. yaşını kutlayacak fuarın yeni yerinde düzenleneceğini belirterek, Daha açılmadan katılımcıların iş ve ihracat bağlantılarının yapıldığını duymak memnuniyet verici dedi.
     Fuara, 38 ülke 41 ilden bin 182 firmanın katıldığını ifade eden Kocaoğlu, dünyanın her kıtasından katılımcıların bulunduğunu vurguladı. Katılımcı ülkeler arasında 78 firma ile İtalyanın ilk sırada bulunduğunu anlatan Aziz Kocaoğlu, Çinin 26, Hindistanın 24, İspanya ve ABDnin ise 10ar firma ile fuarda bulunduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
     Katılımcı ülkelere bakıldığında dünyanın her kıtasından, coğrafyasından gelerek İzmirde buluştuğunu görüyoruz. Fuara, yaklaşık 90 ülkeden 5 bini aşkın profesyonel ziyaretçi bekliyoruz. 45 bin 833 metrekare alan üzerinde düzenlenen fuarda, işlenmiş, yarı işlenmiş ve ham olmak üzere yaklaşık 13 bin ton taş, 612 adet blok mermer ve doğal taş taş sergileniyor. Konaklaması İZFAŞ tarafından karşılanacak 14 ülkeden alım heyetleri gelecek.
    
     -İhracat hedefleri-
    
     Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği Başkanı Selahattin Onur da yeni fuar alanının temel atılması ve yatırımın başlaması ile MARBLEnin yer sorununun sona ereceğini belirtti.
     Geçen yıl 2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren sektörün bu rakamı yeterli bulmadığını kaydeden Onur, Sektör 2014 yılı için 4 milyar dolarlık ihracat hedefi koydu. Bu gerçekleşmeyecek gibi görünüyor. Sebebi, ABD ve Avrupadaki krizin yanı sıra madencilik işletmelerinin ruhsat izinlerinin başbakanlık genelgesi ile izne tabi olmasıdır dedi.
     Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç ise 2008de dünyayı etkisi altına alan ve halen ABD ile AB ülkelerinin tam atlatamadığı ekonomik krize karşı sektörün yeni pazarlara odaklandığını söyledi.
     Erdinç, şunları kaydetti:
     Dünya pazarları çok değişti. ABD ve ABnin durumu bizi yeni pazarlara itti. Bütün dünyaya yayıldık. Afrika, Rusya, Çin, Hindistan, Brezilya gibi yeni pazarlara açıldık. Çin bizim en büyük pazarımız oldu. Türkiyeden 890 milyon dolarlık blok alımı yapıyor. Hindistan ile kotaları kaldırabilirsek ikinci bir Çin kadar pazara sahip oluruz. Daha fazla ihracat yapılması için orman izinlerinin bir an önce verilmesi yerinde olacaktır.
     Sadece profesyonel ziyaretçilerin 10.00-19.00 saatleri arasında gezebileceği MARBLE Fuarı 30 Mart Cumartesi günü sona erecek.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber 19. Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER