2. Alanya Altın Kepçe Ulusal Yemek

2. Alanya Altın Kepçe Ulusal Yemek Yarışması başladı -612 usta ve öğrenci aşçının katıldığı yarışma 3 gün sürecek


ANTALYA (A.A) - Altın Kepçe Turizm ve Aşçılar Derneği (AKTAD) tarafından düzenlenen ve Alanya Belediyesi tarafından desteklenen 2. Alanya Altın Kepçe Ulusal Yemek Yarışması başladı.
     Alanyada 612 usta ve öğrenci aşçının katıldığı 2. Alanya Altın Kepçe Ulusal Yemek Yarışması, Alanya Kültür Merkezinde başladı. Yarışmanın açılışını Tüm Aşçılar Federasyonu (TAF) Başkanı Yalçın Manav, Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu ile Altın Kepçe Turizm ve Aşçılar Derneği (AKTAD) Başkanı Mustafa Nail Özden yaptı.
     Yarışmanın ilk gününde öğrenci aşçı kategorilerinde balık, kuzu, tavuk, makarna, tatlı tabağı, yöresel ve karma yemek yarışmaları yapıldı. Usta aşçılar arasında ise sebze oymacılığı, et teşhir tabağı, balık teşhir tabağı, terin teşhir tabağı, tatlı teşhir tabağı, yağ heykel, düğün pastası, çikolata heykel, şeker heykel, doğum günü pastası ve ekmek büfesi ekip yarışması düzenlendi.
     Yarışma kapsamında yarın da yılın altın şefi, orijinal Türk mutfağı, kuzu ve yöresel yemekler yarışmaları yapılacak. Yarışmanın son gününde de ustalar balık ve makarna yemeği, engelli aşçılar yarışması, ev kadınları Alanya yemekleri, ustalar yılın altın şefi, oteller arası ekip yapışması ve buz heykel yarışmasında hünerlerini sergileyecek.
     TAF Başkanı Yalçın Manav, gazetecilere yaptığı açıklamada, zengin Türk mutfağının dünyana tanıtılması gerektiğini söyledi. Türkiyedeki deniz, kum ve güneş üçlemesinin yanına Türk mutfağının konulması için tanıtım yapılması gerektiğini dile getiren Manav, Zengin mutfağımızı yurt dışında yeterince tanıtamıyoruz. Oysa o kadar zengin bir mutfağa sahibiz ki... Örneğin Türkiyede binin üzerinde bitki yemeği var. Dünyanın hiçbir yerinde bu yok dedi.
     Türk mutfağının Fransız ve Çin mutfağından farklılıklar taşıdığını dile getiren Manav, şunları kaydetti:
     Çin mutfağı otlar, yosunlar ve deniz mahsulleriyle kuruluyken bizim mutfağımız sonsuz lezzete sahip. Fransız yemeğinde sos olmadığı zaman lezzet bulamazsınız, ancak bizde öyle değil. Bu zenginliğimizi devletin desteğiyle tanıtmamız gerekiyor. Büyük ülkelerin büyük şehirlerinde Türk yemek haftaları düzenlemeliyiz. Eğer üstüne düşersek birkaç yıl sonra Türkiyeye yemek için turistler gelecektir.
     Türkiyedeki yemek kültürünü matbaa örneğiyle anlatan Manav, Patlıcan ülkemize dışarıdan geldi. Üstelik Avrupaya girdikten yaklaşık 200 yıl sonra Osmanlıya gelmiş. Patlıcanın ana vatanı Hindistanda bile tatlı ve yemek olarak 17 çeşidi ancak bulunuyor. Bizde ise yaklaşık 250 çeşit patlıcan yemeği ve tatlısı var. Bu da Türk mutfağının ne kadar ileride olduğunu gösteriyor diye konuştu.
    
     Muhabir: Mustafa Kurt
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 2. Alanya Altın Kepçe Ulusal Yemek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER