22 Mart Dünya Su Günü

22 Mart Dünya Su Günü -DSİ 13. Bölge Müdürü Özgür: -Yapılan araştırmalara göre, her yıl 5 milyona yakın insan, suya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir


ANTALYA (A.A) - Devlet Su İşleri (DSİ) 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür, yapılan araştırmalara göre, her yıl 5 milyona yakın insanın suya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi.
     DSİ 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun, 1992 yılında Brezilyanın başkenti Brasiliada düzenlenen Çevre ve Kalkınma Konferansında alınan karar doğrultusunda, her yıl 22 Martın Dünya Su Günü olarak kutlanmasına karar verdiğini hatırlattı. Özgür, her yıl farklı bir temayla kutlanan Dünya Su Gününün 2013 yılı temasının ise Uluslararası Su İşbirliği Yılı olduğuna işaret etti.
     Dünya nüfusunun artışı ve küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliklerinin, suyun kullanımı ve dağılımı ile ilgili ciddi sorunlara yol açtığına değinen Özgür, mesajında şu ifadelere yer verdi:
     Suyun artık dünyada stratejik hale geldiği aşikardır. Yapılan araştırmalara göre, her yıl 5 milyona yakın insan, suya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Diğer taraftan dünyada gerekli önlemler alınmazsa 2025 ve sonrasında dünya nüfusunun üçte biri şiddetli derecede su sıkıntısı çekecektir. Bunun sebebi ise artan su tüketimi ve iklim değişiklikleri nedeniyle yer altı su kaynaklarının giderek azalmasıdır. Bugün ülkemizde kullanılan suyun yüzde 70i tarımsal sulamada, yüzde 8i içme-kullanma suyu olarak, yüzde 22si ise sanayide kullanılmaktadır. Ülkemiz su zengini bir ülke değildir. Ülkemizde kişi başına düşen su miktarı, yılda bin 519 metreküptür. Bu oran, su zengini ülkelerde ise yılda 10 bin metreküp civarındadır. Bütün bu veriler göz önünde bulundurulduğun yapılması gereken, tarımda suyun bilinçli kullanılması, evlerimizde, iş yerlerimizde ve günlük hayatımızda israftan kaçınılarak tasarrufa gidilmesidir.
    
     Muhabir: Yunus İçen
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber 22 Mart Dünya Su Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER