24 Temmuz Basın Bayramı

24 Temmuz Basın Bayramı -BGC Başkanı Kolaylı: -Basın özgürlüğünün önündeki engeller kalkmadıkça, 24 Temmuzlar bizler için bayram olmayacaktır


BURSA (A.A) - Bursa Gazeteciler Cemiyeti (BGC) Başkanı Nuri Kolaylı, Basın özgürlüğünün önündeki engeller kalkmadıkça, 24 Temmuzlar bizler için bayram olmayacaktır dedi.
     Kolaylı, basında sansürün kaldırılışının 104. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Osmanlı tarihinde 24 Temmuz 1908in siyasal bir devrimin ifadesi olduğunu, o gün gazetecilerin çoğunluğunun, sansür memurlarını basım evlerinden atmayı ve sansür yasalarını reddetmeyi kararlaştırdıklarını hatırlattı.
     25 Temmuz 1908 sabahı gazetelerin ilk kez gazetecilerin tercihlerine göre basıldığını anlatan Kolaylı, özgürce yayımlanan bu gazetelere halkın ilgisinin büyük olduğunu, bu ilgiyi karşılamak üzere bir ay gibi süre içinde yüzlerce yeni gazete ve derginin yayın hayatına atıldığını belirtti.
     Kolaylı, bu nedenle 24 Temmuzun Cumhuriyet döneminde Basın Bayramı olarak ilan edildiğini, daha sonra kutlamaların geleneksel gazeteciler günü adı altında yapılmaya başlandığını ifade ederek, Türkiyede basının, sonraki süreçlerde de sıklıkla 24 Temmuz 1908 öncesini hatırlatan dönemlerden geçtiğine işaret etti.
     Bu yüzden 24 Temmuzun, sansürsüzlüğün ve basın özgürlüğünün günü olarak simgesel önemini hep koruduğunu vurgulayan Kolaylı, şunları kaydetti:
     Günümüzde medyada yaşananlara ve somut uygulamalara baktığımızda, gazetecilerin 24 Temmuz eylemiyle bu eyleme konu olan taleplerinin değer ve önemini günümüzde de korumakta olduğunu görmekteyiz. Meslektaşlarımız düşüncelerini yazdıkları, istenmeyen konularda haber ve röportaj yaptıkları gerekçesiyle yargılanmakta, yasal geçerliliği tartışmalı kanıtlarla gözaltına alınıp suçlanmakta ve basın kuruluşları çeşitli yöntemlerle baskı altına alınmaktadır. Çalışanların sendikasızlaştırıldığı, iş ve can güvenliklerinin olmadığı, TCKda yer alan maddelerle basına çok ağır cezaların getirildiği bir ortamda ne basın özgürlüğünden ne de sansürün kalktığından söz edilebilir.
     Kolaylı, hızla gelişen dünyada basın özgürlüğünün, iletişim özgürlüğünü de kapsayarak ulusal boyuttan, evrensel boyuta taşındığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     Basın özgürlüğü artık, bir iletişim hakkıdır. Basın özgürlüğü basınla ilgili kurumların ve kuruluşların özgürlük alanı olmasının ötesinde, bireysel hak ve özgürlük alanı haline gelmiştir. Bilgi edinme ve bilgilenme hak ve özgürlüklerini kapsamaktadır. Bu nedenle, düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engeller mutlaka kaldırılmalıdır. Bugün demokrasimizin sınırları genişletilmiş çağdaş anlamda bir haber alma ve bilgi edinme özgürlüğüne ihtiyacı vardır. Halkın gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkının aracı olan basın özgürlüğünün önündeki engeller kalkmadıkça, 24 Temmuzlar bizler için bayram olmayacaktır.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber 24 Temmuz Basın Bayramı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER