27 Haziran Dünya Nefes Ölçüm Günü

27 Haziran Dünya Nefes Ölçüm Günü -Tokatta solunum fonksiyon testi standı açıldı


TOKAT (A.A) - Tokatta 27 Haziran Dünya Nefes Ölçüm Günü etkinlikleri kapsamında Tokat Valiliği, Halk Sağlığı İl Müdürlüğü ve Kronik Solunum Hastalıklarına Karşı Küresel İşbirliği (GARD) İl Kurulu iş birliği ile solunum fonksiyon testi stanttı açıldı.
     Gaziosmanpaşa Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde görevli, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serhat Çeliker, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiyede bugün 30 merkezde ücretsiz nefes ölçüm testi yapıldığını söyledi.
     Testin 10 dakikada tamamlandığını belirten Çeliker, şunları kaydetti:
     Bu test, bir borunun içerisine güçlü olarak üflenerek yapılan bir testtir. Bugün dünyada yaklaşık bin merkezde bu testler ücretsiz yapılıyor. Burada olmamızın sebebi halkta bir farkındalık yaratmak. Özellikle şikayeti varsa o kişiye böyle bir test olduğunu ve bu testle hastalıklarının tanısını koyabileceğimiz mesajını vermeye çalışıyoruz. 40 yaşın üzerinde olan, sigara içen, sık sık öksüren ve nefes darlığı çeken hastaların bu testi mutlaka yaptırmaları gerekir. Bu test sayesinde kronik akciğer hastalıklarının erken tanı konulması yapılabilmektedir. Test sonucunda eğer bir anormallik görürsek göğüs hastalıkları kliniklerine yönlendiriyoruz.
     Vatandaşlar solunum fonksiyon testini yaptırıp, akciğerlerinin durumuyla ilgili olarak görevli doktorlardan bilgi aldı.
    
     Muhabir: Zehra Aydın / Ekber Türkoğlu
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber 27 Haziran Dünya Nefes Ölçüm Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER