28. Abant Platformu

28. Abant Platformu -RTÜK Üyesi Prof. Dr. Fendoğlu: -Yeni bir anayasa yapmak için en uygun dönem, mecliste halkın yüzde 95inin temsil edildiği bu dönemdir (Fotoğraflı - Görüntülü)


BOLU (A.A) - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, Yeni bir anayasa yapmak için en uygun dönem, mecliste halkın yüzde 95inin temsil edildiği bu dönemdir dedi.
     Gazeteciler ve Yazarlar Vakfınca Abanttaki bir otelde düzenlenen 28. Abant Platformunun Yeni Anayasada Sorunlar-Zorluklar başlıklı 4. oturumunda konuşan Fendoğlu, meclisteki 4 siyasi partinin mutabakat halinde olduğunu, bu nedenle yeni anayasanın yapılması gerektiğini söyledi.
     Anayasanın üslubunun yapılan değişikliklerle değiştiğine dikkati çeken Fendoğlu, Çünkü gerçekten Anayasadaki uyum bozuldu. 3te 2si değişti ve aradaki üslup da değişti. Kalan maddelerin de ne zaman kriz çıkaracağı belli değil diye konuştu.
     Anayasa nedeniyle birçok konuda anlaşmazlık çıktığını savunan Fendoğlu, Anayasanın çok kötü şekilde kaleme alındığını öne sürdü.
     Bu anayasanın ne zaman ne sorunlar çıkaracağı belli değil diyen Fendoğlu, Meclisin neden anayasa yapması gerektiği çok tartışıldı. Yeni bir anayasa yapmak için en uygun dönem, mecliste halkın yüzde 95inin temsil edildiği bu dönemdir. Mecliste halkın tüm kesimleri temsil ediliyor şeklinde konuştu.
     Fendoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
     Bu meclis anayasa yapabilir mi, yapamaz mı, çok tartışıldı. Artık 4 partide bu meclisin yetkisi vardır. Kurucu meclis olarak yapabilir kararı alındı. Şu ana kadar 90 madde müzakere edildi. Yapılması gereken yeni anayasa yaklaşık 120 madde ve 90 maddesi müzakere edildi. Bunların içerisinde ittifak sağlanan madde sayısı 30. Gerçekten Türkiye için iyi bir rakam.
     Çünkü bizde genellikle anayasayı askerler yaptı. Bu anayasalar darbeler sonucu yapıldığı için halk da bunları isteyerek ve istemeyerek kabul etti.
    
     -Gazeteci-yazar Yavuz Baydar-
    
     Gazeteci-yazar Yavuz Baydar ise Anayasanın 1982de yürürlüğe girdiğini, sosyal ilerilemeyi, sivil hakları, sivil politikayı hiçe saydığını iddia etti.
     İçeriğinin temelini Atatürkçülükün oluşturduğu bir anayasa oluşturuldu diyen Baydar, Bu belli sloganlar temelinde geliştirilmiş uluslararası hukuku hiçe sayan bir anayasaydı. Son 20-30 yılda anayasa sürekli değişikliklere uğradı. Yaklaşık üçte biri değiştirildi bir şekilde ancak sahip olduğu demokratik olmayan içeriği esas politikalarımızı etkilemeye devam ediyor ifadelerini kullandı.
     2009daki referanduma kadar statüko ve askeri gücü korumak için Anayasanın istismar edildiğini ileri süren Baydar, şöyle devam etti:
     Bazı yasalar, bazı istismar noktaları referandumla kaldırılmasına rağmen halen sorunlar devam ediyor. Son 12 yılda geçmişle büyük bir yüzleşme ve mücadelede bulunduk. Yeni bir anayasa yapma gerekliliği ortadan kalkacak değildir. Türkiyenin önündeki zorluklar, şu an gösterdiği ekonomik mucize, bölgesinde ve dünyanın en büyük 10 ekonomisi olma ihtiyacı yeni ve modern bir anayasayı gerekli kılıyor.
     Baydar, yeni anayasanın demokrasinin temsilcisi olması gerektiğini vurgulayarak, Kopenhag kriterlerine uyması gerektiğini dile getirdi.
    
     Muhabir: Zafer Göder / Abdülhamid Hoşbaş
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber 28. Abant Platformu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER