3. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam

3. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi -Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: 16 maddelik bir genelge hazırladık ve Artık bizim bakanlığımız arıcılara yan gözle bakmak yerine tam olarak destekleyecek dedik. Böylec


MUĞLA (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ormanları arıcılara açtıklarını bildirdi.
     Marmariste düzenlenen 3. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlunun katılımıyla başladı.
     Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından İçmeler beldesindeki Grand Yazıcı Mares Otelde gerçekleştirilen ve 18 ülkeden arıcılıkla ilgili bilim insanlarının katıldığı kongrenin açılışında konuşan Bakan Eroğlu, daha önce girmeleri yasak olan ormanları arıcıların hizmetine sunduklarını söyledi.
     Yaklaşık 5 yıl önce arıcıların kendisini ziyaret ettiğini belirten Eroğlu, 2007 yılında Çevre ve Orman Bakanıyken arıcılar yanıma geldi ve Ormancılar bize çok soğuk bakıyor, kaçacak yer arıyoruz deyince şaşırdım. Çalışma arkadaşlarımı çağırarak arıcıları neden ormanlara sokmadıklarını sordum. Kanunda, Hayvanlar ormana giremez diye bir madde olduğunu söylediler. Baktım gerçekten böyle bir madde vardı. Tabii kanunda bahsedilen hayvanların arılar değil, büyükbaşlar olduğunu düşündük. 16 maddelik bir genelge hazırladık ve Artık bizim bakanlığımız arıcılara yan gözle bakmak yerine tam olarak destekleyecek dedik. Böylece ormanlarımızı arıcılara açtık dedi.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ortak çalışma yaparak ilk bal ormanını kurduklarını ifade eden Eroğlu, gerekli şartları taşıyan 106 ormana bal ormanı sertifikası verdiklerini söyledi. Eroğlu, gerektiği takdirde bu ormanların sayısını arttıracaklarını kaydetti.
     Yaptıkları bu çalışmalar sayesinde Türkiyenin bal üretiminde dünyada beşinci sıradan ikinci sıraya yükseldiğine dikkati çeken Eroğlu, arıcılardan dünya birinciliği için söz vermelerini istedi.
     Türkiyedeki arıcıların şu anda yıllık 83 bin ton bal üretimi yaptığını bildiren Eroğlu, arıların cinsi ve yaşadıkları ortamın iyileştirmesiyle üretimin artacağını dile getirdi. Eroğlu, arıcıların ürettikleri balları tüm dünyaya pazarlayacak şekilde markalaşması gerektiğini söyledi.
     Konuşmasının ardından Bakan Eroğluya bal hediye edildi.
     Bu arada 4 gün sürecek 3. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresinde Türk ve yabancı bilim insanlarının arı sağlığı, arı yetiştiriciliği, çam balı üretim alanları ve arı ürünlerinin pazarlanması konularında sunumlar yapacağı belirtildi.
    
     Muhabir: Levent Kişi
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber 3. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER