4 Şubat Dünya Kanser Günü

4 Şubat Dünya Kanser Günü -Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğü, vatandaşları kanser konusunda bilgilendirdi


ELAZIĞ (A.A) - Elazığdan 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.
     İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Birimi yetkililerinden Melek Çelebi, kentteki bir alışveriş merkezinde düzenlenen etkinlikte, amaçlarının dünyada ve Türkiyede sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemi olan kanser hastalıklarına karşı vatandaşı bilinçlendirmek olduğunu belirtti.
     Dünya Sağlık Örgütünün, toplumun dikkatini çekmek ve bilinçlendirmek amacıyla 2000 yılından beri 4 Şubatı Dünya Kanser Günü olarak belirlediğini ifade eden Çelebi, Türkiyede yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu kaydetti.
     2000li yılların başında dünyada 6 milyon insanın kansere yakalandığını, bu sayının 20 yıl içinde 12 milyona yükseleceğinin öngörüldüğünü belirten Çelebi, hızlı bir artış göstermesi beklenen kanserle etkin mücadele edilmesini gerektiğini vurguladı.
     Çevresel etkenlerin kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkili olduğunu aktaran Çelebi, şunları ifade etti:
     Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması durumunda kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir.
     Erken tanı ile büyük oranda tedavi edilebilen kanserler arasında ilk sırayı meme kanseri ve rahim kanserinin aldığını vurgulayan Çelebi, kentte Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinin eski Cüzzam Hastanesinin 1. katında hizmet verdiğini ve tarama hizmetlerinin sağlık güvencesi olmayan kişilere ücretsiz olarak sunulduğunu da sözlerine ekledi.
     Etkinlikte vatandaşlara kanserle ilgili broşür dağıtıldı, bilgiler verildi.
    
     Muhabir: İsmail Şen / Emrah Gökmen
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber 4 Şubat Dünya Kanser Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER