49. Ulusal Diyabet Kongresi

49. Ulusal Diyabet Kongresi -Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz: -"Türkiyenin de içinde bulunduğu, Pakistandan Suudi Arabistana kadar uzanan Ortadoğu ve Yakındoğu bölgesinde diyabet, dünyanın iki katı hızla artıyor"


ANTALYA (A.A) - Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, "Türkiyenin de içinde bulunduğu, Pakistandan Suudi Arabistana kadar uzanan Ortadoğu ve Yakındoğu bölgesinde diyabet, dünyanın iki katı hızla artıyor" dedi.
     Türkiye Diyabet Vakfı tarafından Antalyanın Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki bir otelde düzenlenen 49. Ulusal Diyabet Kongresi devam ediyor. Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Yılmaz, diyabetin sadece Türkiyeyi değil, bölgeyi de tehdit ettiğini kaydetti.
     Diyabetin görülme yaşının bölgede 40lı yaşlardan 20li yaşlara indiğinin altını çizen Yılmaz, şöyle konuştu:
     "Diyabet Türkiyede son 10 yılda yüzde 100 oranında arttı. Ülkemizde 10 milyon kişi diyabetli ya da diyabet riski altında. Türkiyenin de içinde bulunduğu, Pakistandan Suudi Arabistana kadar uzanan Ortadoğu ve Yakındoğu bölgesinde diyabet, dünyanın iki katı hızla artıyor. Diyabet ve obezite bölgemizi ciddi anlamda tehdit ediyor. Diyabet, kalp damar hastalıklarının, böbrek hastalıklarının, 20 yaş üstü körlüklerin, felçlerin bir numaralı sebebi. Bu ülkelerde bütün bunlardan kaynaklanan hastalıklardan ölümler de tüm ölümler içinde birinci sırada yer alıyor. Bu nedenle biz, bölge liderleri olarak diyabetin gelişimini ve ilerlemesini önlemek üzere bir platform oluşturmaya karar verdik. Bilim adamları olarak bölgedeki diyabeti anlamak ve çözüm oluşturmak için neler yapılması gerektiğine ilişkin stratejileri belirleyeceğiz."
    
     -"Diyabet ve obezite tsunami gibi"-
    
     Dünya Sağlık Örgütü Diyabet Uzmanlar Komitesi Üyesi Prof. Dr. Samad Shara, diyabet ve obeziteyi "tsunami" felaketine benzetti. Diyabetin gelişiminde beslenme ve egzersizin son derece önemli olduğunu vurgulayan Shara, "Diyabeti ve obeziteyi önlemek için az yemeli, çok yürümeliyiz. Çok yiyip az yürüdüğümüz zaman çıkan sonuç ortada- dedi.
     Diyabetin aslında doğumdan önce başladığına değinen Shara, "Diyabeti olan ya da diyabete eğilimli çocukların doğmasını engellemek için gebelik öncesinde kan şekerine baktırılmalıdır. Hamile kadın hamileliği süresince diyabet açısından kontrol altında tutulmalıdır. Diyabeti önlemek için ayrıca hamilelik döneminde dengeli beslenmek gerekir" diye konuştu.
     Shara, bölge ülkelerde diyabetin hızlı artış göstermesinin başlıca sebeplerinden birinin hareketsizlik olduğunu, teknolojinin insanları hareketsizleştirdiğini söyledi. Bölgede tüketilen kebap gibi yağlı yiyeceklerin diyabetin görülme sıklığını artırdığına işaret eden Shara, bölge insanının batı toplumlarının aksine yeteri kadar spor yapma alışkanlığı olmadığının altını çizdi.
     ABD ve İngilterenin diyabet ve obeziteyi önlemek için son yıllarda önlemler aldığını vurgulayan Shara, şuyle devam etti:
     "Saddamın ortadan kaldırılmasından sonra kitle imha silahları ortadan kaldırılmış gibi görünüyor ancak şimdi de kolalı içecekler, dondurma ve hamburger gibi kitle imha silahları ile topluma saldırılıyor. Sağlığın korunması için çocukların bu kitle imha silahları ile ilişkisinin kesilmesi gerekir.-
     Kongre, 21 Nisanda sona erecek.
    
     Muhabir: Güç Gönel
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 49. Ulusal Diyabet Kongresi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER