5. İzmir İktisat Kongresi İstişare Toplantısı

5. İzmir İktisat Kongresi İstişare Toplantısı -Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: Burada alınan kararlar sadece İzmiri ilgilendirmeyecek. Kararlar, Türkiyenin önündeki 10-20 yılı şekillendirecek iktisadi kararlar


İZMİR (A.A) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 5. Uluslararası İktisat Kongresinde alınan kararların sadece İzmiri ilgilendirmeyeceğini belirterek, Kararlar, Türkiyenin önündeki 10-20 yılı şekillendirecek iktisadi kararlar olacak dedi.
     Bakan Yıldırım, Swissotel Grand Efeste düzenlenen 5. İzmir İktisat Kongresi İstişare Toplantısında yaptığı konuşmada, ilk iktisat kongresiyle, savaş yorgunu Türkiyenin bağımsızlığını kazandıktan sonra hangi eksenlerde kalkınacağının belirlendiğini dile getirdi.
     Yıldırım, 5.si düzenlenecek İktisat Kongresinin, Türkiyenin bugün geldiği yerin ulusal ve uluslararası açıdan hangi düzeyde olduğunu tespit açısından önemli olduğuna işaret etti. 2023 hedeflerine doğru giderken Türkiyenin kalkınma eksenlerinin neler olacağının tespit edileceğini dile getiren Yıldırım, bugünden itibaren kongrenin toplanacağı güne kadar özellikle İzmirdeki 9 üniversitenin çok sıkı bir çalışma içine girmesi, sivil toplum kuruluşlarının da piyasa ilişkilerini dikkate alarak gündeme getirilecek konuların hayatın gerçeklerine uyacak tarzda seçilmesi için gayret göstermesi gerektiğini ifade etti.
     Kongrelerin, 1923, 1981, 1992 ve 2004 yılında toplandığına, bu yılki 5. kongrenin ise uluslararası boyutta düzenleneceğine dikkati çeken Bakan Yıldırım, bu etkinliğin İzmirin EXPO adaylığı için yapılacak seçimin arefesinde düzenleneceğini belirtti.
     Yıldırım şöyle konuştu:
     Burada alınan kararlar sadece İzmiri ilgilendirmeyecek. Kararlar, Türkiyenin önündeki 10-20 yılı şekillendirecek iktisadi kararlar olacak. Bu kararların İzmirde alınmış olması nedeniyle de İzmir İktisat Kongresinin kararları diye tarihe not düşülmüş olacaktır. Bu bakımdan İzmirde gerçekleşmiş olmasını önemsiyoruz.
     Türkiyenin son 10 yılda önemli gelişmeler kaydettiğini, bunun son olarak Barselonada düzenlenen Mobil Dünya Kongresinde de yankı bulduğunu belirten Yıldırım, Türkiye iletişimdeki kalitesi bakımından bir numara seçildi. Bunlar ülkemiz açısından gurur verici güzel şeyler dedi.
    
     -Akdenizde marka kent: İzmir-
    
     İzmire yapılacak olan yeni fuar merkezinin kentin karakterine uygun, geç de olsa yerinde bir yatırım olduğunu vurgulayan Bakan Yıldırım, ilin tarım, turizm, bilişim, fuarcılık ve nitelikli sanayi sektörlerinde merkez haline geldiğini kaydetti.
     Bakan Binali Yıldırım, İzmirin, Türkiyenin gelecek 10 yıllık büyüme eksenlerini farketmiş ve yakalamış bir kent olduğunu, düzenlenecek kongreyle Akdenizde marka kent olma hedefi kapsamında önemli bir adım daha atmış olacağını dile getirdi.
    
     -İzmirin önerileri-
    
     İzmir Valisi Cahit Kıraç, kongrenin 5 yıllık süreçlerde tekrarlanmasını önerdi.
     AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli ise kongrenin İzmir ekonomisi için önemli bir kırılma noktası olacağını, tüm kesimlerin kongre için çalışması gerektiğini ifade etti.
     CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam da, İzmir Uluslararası İktisat Kongresinin önemli bir ihtiyaca yanıt vereceğine inandığını söyledi.
    
     Muhabir: Tolga Albay / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber 5. İzmir İktisat Kongresi İstişare Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER