7. Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı

7. Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı -Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Çiftçi: -Türkiyede yeni yapılan nüfus araştırmasının sonuçlarına göre fonksiyona dayalı tanımlama ile engelli sayısı


ISPARTA (A.A) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, Türkiyede, yeni yapılan nüfus araştırmasının sonuçlarına göre fonksiyona dayalı tanımlama ile engelli sayısı 4,5 milyondur dedi.
     Çiftçi, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezinde düzenlenen 7. Engelsiz Üniversiteler Çalıştayında yaptığı konuşmada, genel müdürlüğün en önemli çalışma alanlarının erişebilirlik ve istihdam olduğunu söyledi.
     Engellilerin sorunlarını çözmek adına daha fazla kişiye ulaşmaya çalıştıklarını ifade eden Çiftçi, engellilerle ilgili eski istatistiki verilerin sağlıklı olmadığını vurguladı. Bu anlamda yeni bir araştırma yaptıklarını ifade eden Çiftçi, Türkiyede, yeni yapılan nüfus araştırmasının sonuçlarına göre fonksiyona dayalı tanımlama ile engelli sayısı 4,5 milyondur. Kronik hastalıklar hariç. Engelli çeşidine göre bu sayı gruplandırıldı. 9 milyon kişi ile birebir görüşülerek yapılmış bir çalışmadır. Planlama için sayı çok önemlidir diye konuştu.
    
     -Erişebilirlik
    
     Engelli kişilerin eğitimde, istihdamda, sosyal hayatta engelsiz kişilerle birlikte olmasına önem verdiklerini ifade eden Çiftçi, hayatın belli bir standarda göre hazırlanmış olmasına rağmen standardı genişletmek istediklerini, bu anlamda da geçen yıl Türkiyenin 7 bölgesini dolaşarak, bölge yöneticilerine erişilebilirliği anlattıklarını kaydetti. Konuyla ilgili bugüne kadar sadece mazeretlerin ortaya konulduğunu dile getiren Çiftçi, önemli olanın insanın kendisini engelli yerine koyması ve engellilerle ile toplumun bir araya getirilmesi olduğunu vurguladı.
    
     -Puana göre ceza verilecek-
    
     Bir kurum yada kuruluş binasının engellilerin erişimi konusunda uygunluğunu tespit etmek için kontrol listesi hazırladıklarını hatırlatan Çiftçi, şunları kaydetti:
     Gerçekleştirilen kanun değişikliği ile tüm kamusal alanların, erişebilir hale gelmesi gerekiyor. Bununla ilgili yönetmeliğin düzenlenmesi için 1 yıl süre almıştık. Bu süre haziran ayında doluyor. Yükümlüklerini yerine getirmeyenler hakkında 5 bin liradan 500 bin liraya kadar ceza kesilebilecek. Ceza, tespit tutanaklarına göre belirlenecek. Bir kurumun temsilcisi, o formu dolduruyor. O formu doldurduğunuzda bütün eksikler ortaya çıkıyor zaten. Her eksiklik için bir puan veriliyor ve binanın erişebilirlik yüzdesi ortaya çıkıyor. Örneğin bina yüzde 60 erişebilir, yüzde 40 erişilebilirliğe uygun çıkmıyor. Biz cezaları bu yüzde üzerinden kesmeyi düşünüyoruz. İhmalleri engellemek için bu formu, kurum temsilcinin yanında bir sivil toplum kuruluşu temsilcisi de dolduracak. Eğer iki form arasında yüzde farkı varsa o zaman mimarlık fakültesi öğrencileri binayı inceleyecek. Erişebilir olmayan oran üzerinden ceza keseceğiz.
     Eğitimde erişebilirlikte okul öncesinden üniversiteye kadar büyük eksikliklerinin bulunduğuna dikkati çeken Çiftçi, çalıştayın engellilerin taleplerini belirlemek adına önemli bir çalışma olduğunu ifade etti.
     Konuşmanın ardından Isparta Valisi Memduh Oğuz, Çiftçiye günün anısına plaket verdi.
     Çeşitli üniversitelerden 180 katılımcının bulunduğu çalıştay, yarın sona erecek.
    
     Muhabir: Murat Yolcu
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber 7. Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER