8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü -Konya Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Şahin: Türkiye, kadına yönelik şiddetle ilgili Meclisten yasa geçirerek onaylayan ilk ülke olmuştur


KONYA (A.A) - Konya Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Süheyla Şahin, Türkiye, kadına yönelik şiddetle ilgili Meclisten yasa geçirerek onaylayan ilk ülke olmuştur dedi.
     Şahin, Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) tarafından, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında, lösemi hastası çocukların annelerine yönelik bir otelde düzenlenen Kadın Hakları ve Mal Rejimi konulu konferansa katıldı.
     Kadın haklarıyla ilgili olarak Medeni Kanunda değişiklikler yapıldığını belirten Şahin, bunların, eşlerin ayrılırken veya evlilik sürecinde edindikleri malların kime ait olduğu konusundaki değişiklikler olduğunu söyledi.
     Türkiyenin ataerkil bir toplum yapısına sahip olduğunu dile getiren Şahin, şunları kaydetti:
     Türkiyede genelde bu nedenle mal varlığı erkeğin üzerine yapılır. Bu anlayışı değiştirmek adına Medeni Kanunun mal rejiminde bir değişiklik yapıldı. Buna göre Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi adı altında eşler arasında mal ortaklığı getirildi. Ev hanımı olan eşin, çocuğa baktığından dolayı artık onun da bir hakkı olması gerektiği savunuldu. Mal rejimi, eşlerin evlenmeden önce sahip oldukları ve evlilik süresince edindikleri mallardan yararlanma haklarını düzenleyen bir sistemdir. Bu rejimle evlilik esnasında, boşanma veya ölüm halinin gerçekleşmesi halinde malların kime ait olacağı belirleniyor. Türkiye, kadına yönelik şiddetle ilgili Meclisten yasa geçirerek onaylayan ilk ülke olmuştur. Ülkemizde kadına yönelik mevzuatın oldukça verimli olup, bu yöndeki çalışmaların şiddet ve her türlü tehlikeyi istatistiki boyutta azalttığı gözlemlenmektedir.
     Günün anlam ve öneminden de kadınlara bilgiler veren Şahin, Bir fabrikada yangın çıkıyor ve o günden sonra kadınların haklarını araması adına böyle bir gün ilan ediliyor. O günden itibaren kadınlara haklar verilmeli, kadınlara fırsat eşitliği tanınmalı gibi söylemler gündeme geliyor. Biz hem ülke olarak hem de insani boyutta, kadın ve erkeğin her zaman birbirine destek olması gerektiğini savunmalıyız diye konuştu.
    
     Muhabir: Ayşe Şensoy
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER