8 Mayıs Dünya Talasemi Günü

8 Mayıs Dünya Talasemi Günü -Gün nedeniyle kentte çeşitli etkinlikler düzenlendi


KAYSERİ (A.A) - 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
     Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına Talasemi ve Lösemililer Derneği Kayseri Şubesi başkan ve üyelerinin çelenk sunumuyla başlayan tören çeşitli etkinliklerle devam etti.
     İl Özel İdare Konferans Salonundaki programda konuşan Dernek Başkanı Faruk Başdemir, talasemi hastalığının vatandaşlar tarafından artık tanınan ve bilinen bir hastalık olduğunu söyledi.
     Talasemi hastalığının genetik bir kan hastalığı olduğunu bulaşıcı bir hastalık olmadığını ve bununla ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından da son zamanlarda ciddi çalışmalar yapıldığını belirten Başdemir, şunları kaydetti:
     "Türkiyede ortalama nüfusun 2.4ü bu hastalığı taşıyıcı durumda. Sağlıklı insanlar taşıyıcı olduklarını bilmedikleri biriyle evlenirlerse maalesef çocuklarının talasemi hastası doğma riski var. O bakımdan mutlaka evlilik öncesi insanlar talasemi testi yaptırmalı. Evlilik öncesi laboratuvarlarımızda bu test artık zorunlu olarak yaptırılıyor. İlimizde ve ülkemizde ilik bankası eksikliğimiz vardı. İlik nakilleri ülkemiz dışında yapılabiliyordu. Şimdi ise ülkemizde Kayseride dahil çok önemli merkezlerde ilik nakli yapılabilir hale geldi. Bu bizim için çok önemli bir gelişme."
     Başdemir, 1 hafta boyunca Cumhuriyet Meydanında kurdukları talasemi standıyla vatandaşlara talasemi hastalığını anlatacaklarını sözlerine ekledi.
     Çeşitli okullardan sağlık meslek lisesi öğrencilerinin de katıldığı konferansta konuşan Uzman Doktor Jale Diker Algış, talasemi merkezinin tanıtımı ve yapılan faaliyetlerle ilgili bir sunum gerçekleştirdi.
    
     Muhabir: Esra Gül Aktürk
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER