8 Mayıs Dünya Talasemi Günü

8 Mayıs Dünya Talasemi Günü -İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şener: Ülkemizde yaklaşık 1 milyon 300 bin talasemi taşıyıcısı ve 4 bin civarında da hasta var


MALATYA (A.A) - İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, Türkiyede yaklaşık 1 milyon 300 bin talasemi taşıyıcısı ve 4 bin civarında da hasta bulunduğunu bildirdi.
     Şener, yaptığı yazılı açıklamada, Akdeniz anemisi olarak da bilinen Talasemi hastalığının, önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğunu belirtti.
     Talasemi taşıyıcılarının sağlıklı bireyler olduğunu, çocuklarının ise hasta olma olasılığı bulunduğunu ifade eden Şener, hastalığın tedavisinin pahalı ve zor olduğunu kaydetti. Hastaların tedavide taze kan bulmakta zorlandıklarını vurgulayan Şener, kan bağışının önemine dikkati çekti.
     Toplumu duyarlı olmaya çağıran Şener, talaseminin önlenmesi, toplum sağlığının korunması amacıyla bu bilincin toplumun tüm katmanlarına aktarılmasının gerektiğini belirtti.
     Kalıtsal bir kan hastalığı olan talasemiye özellikle Akdeniz kıyılarında yaşayanlarda rastlanıldığını anlatan Şener, şunları kaydetti:
     Ülkemizde yaklaşık 1 milyon 300 bin talasemi taşıyıcısı ve 4 bin civarında da hasta var. Talasemi hastalığının şiddetine göre tipleri bulunuyor. Sağlıklı Türk popülasyonunda talasemi taşıyıcı sıklığı yüzde 2.12. Anne ve babaların çocuk sahibi olmadan önce talasemi taşıyıcısı olup olmadıklarını bilmeleri önemli. Anne-baba adaylarının çocuk yapmayı düşündükleri andan itibaren, hamileliği beklemeden bir talasemi merkezine başvurmaları gerekiyor. Doğmamış çocuğun talasemi olup olmadığını belirleyecek yöntemler var. Birçok ülkede bu yöntemler kullanılarak talasemili bebek doğum sayısı çok aza indiriliyor.
     (TBK-AY-ÖND-EMN)
<< Önceki Haber 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER