80lik emektar usta, 69 yılını ilmek

80lik emektar usta, 69 yılını ilmek ilmek yorgana adadı -El emeği göz nuru mesleklerden yorgancılığın Yalovadaki son temsilcisi 80 yaşındaki Nazmi Bahçekapılı, iğne iplikle adeta 69 yıl işlediği yorganların, son dönemde daha az tercih


YALOVA (A.A) - İsmail Ersan - El emeği göz nuru mesleklerden yorgancılığın Yalovadaki son temsilcisi 80 yaşındaki Nazmi Bahçekapılı, iğne iplikle adeta 69 yılını işlediği yorganların son dönemlerde daha az tercih edilmesi nedeniyle üzüntü duyuyor.
     Bahçekapılı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbulda 11 yaşındayken yorgancılık mesleğine başladığını belirterek, 69 yıldır yorgan diktiğini söyledi.
     Yalovada 1955te açtığı dükkanla yorgancılık mesleğini tüm zor şartlara rağmen sürdürmeye çalıştığını vurgulayan emektar usta, zamana direnecek gücünün kalmadığını kaydetti.
     Son zamanlarda piyasaya çıkan silikon, elyaf ve plastiğin yorgancılığı etkilediğini, hazır ürünlere olan talebin yorgancılığı bitirdiğini ifade eden Bahçekapılı, şöyle konuştu:
     Artık her şey hazıra dayalı olduğu için yorgancılık eskisi gibi değil. Bizim gibi bu işi devam ettirenler bir şekilde yorgan dikmeyi sürdürüyor. Ettiremeyenler de ayakta zor duruyor ve bir müddet sonra mesleği bırakmak zorunda kalıyorlar. Bu mesleği icra edenler zor günlerini yaşıyor. Yıllarca bu mesleğin ayakta durması için çabaladık ama faydası olmadı. Eskiden düğünü olanlar gelip bizden alışveriş yaparlardı ama şimdi hazır yorganları tercih ediyorlar. Bu da mesleğimizi ciddi oranda etkiliyor.
     Yorgan dikmenin emek istediğini belirten Bahçekapılı, Bir yorganı dikebilmek için en az 4 gününüz gidiyor. Mesela Serpme Lale Motifi, ağır bir model ve çok emek isteyen bir motif türüdür. Bu tür motifleri eskiden hep işlerdik. Şimdi bunlara ilgi olmadığı için yapmıyoruz. Eskiden bu tür modellerde yorgan yapabilmek için özel usta aranırdı ve çoğu kez de bulunamazdı. Ama şimdi devir değişti elyaf yorganlar alınıyor dedi.
     Artık ellerinin yorulduğunu, gözlerinin görmediğini ve bu mesleği daha fazla devam ettiremeyeceğini ifade eden Bahçekapılı, Bu meslek artık bitmek üzere ve ben daha fazla devam ettiremeyeceğim. Gözlerim artık görmüyor, bu işi sürdürecek çırak ve kalfa da yok. Kalfa yetişmiş olsaydı bu mesleği belki iyi bir duruma getirebilirdik diye konuştu.
    
     -Dükkanını, 2 tonu aşkın fazla bakır malzeme ile donattı-
    
     Emektar usta, 69 yılda biriktirdiği 2 tonluk bakır malzemelerle donattığı dükkanını, tüm olumsuzluklara rağmen her gün ilk günkü heyecanla açıyor.
     Bakıra ilgisinin de çok fazla olduğunu anlatan Bahçekapılı, şunları kaydetti:
     Yorgancılığın yanında bakırcılığa da özentim vardı. Bu yüzden 65 yıldır bakır topluyorum. Şu anda 2 tondan fazla her türlü bakır malzemem var. Bu bakırları yorgan sattığım dükkanımın bir köşesinde muhafaza ediyorum. Bakır eşyalarda pişen yiyecek ve içeceklerin lezzeti farklı olur. Şimdi yaşlılığım nedeniyle bakırcılık işine zaman ayıramıyorum bu yüzden de toplama işini bıraktım. Bakırcılığı çok seviyorum. Mesela çay yapıyorum ama bakırda demlediğimin tadını hiçbir yerde bulamıyorum. Ama artık bakır işi de tıpkı yorgancılık gibi bitmiştir. Yıllarca emek vererek topladığım bu bakırların değerini bilen biri çıkarsa bakırlarımı ona devredebilirim.
    
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber 80lik emektar usta, 69 yılını ilmek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER