9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü -Muğla Sıtkı Koçman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Tetik: -2020de her 3 kişiden birinin ölümü sigaradan olacak


MUĞLA (A.A) - Muğla Halk Sağlığı Müdürülüğü tarafından 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle, İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Halk Sağlığı Laboratuvarı ve Toplum Sağlığı Merkezi personeline Sigaranın Zararları ve Sigara Bırakma konulu eğitim verildi.
     Halk Sağlığı Müdürlüğü toplantı salonundaKİ eğitimde konuşan Muğla Sıtkı Koçman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Levent Tetik, Sigaranın içinde 4 bin zararlı madde olduğunu, bunların içinden 40 tanesinin kanserojen madde içerdiğini belirtTİ.
     Tütünün zehirli bir bitki olduğunu ifade eden Tetik, Doğada bu bitkiyi neredeyse hiçbir canlı yemez. Sigaranın içinde egzoz gazı, aseton, karbonmonoksit, naftalin gibi maddeler bile yer almaktadır. Sigara üreten firmalar sigarada bulunan zehiri azaltmak yerine, sigaranın içilebilirliğini arttırmaya çalışmaktadırlar. Dünya Sağlık Örgütüne göre, her sigara içen nikotin bağımlısı ve hastadır. Dünya üzerinde her 8 saniyede bir kişi sigaradan ölüyor. 2020de her 3 kişiden birinin ölümü sigaradan olacak dedi.
     Tetik, sigara içenlerin içmeyenlere oranla kanser olma riskinin yaklaşık 25 kat fazla olduğunu dile getirdi.
     Sigaranın insanlar üzerindeki olumsuzluklarını ve sebep olduğu hastalıkları anlatan Tetik, şöyle konuştu:
     Avrupa ve Amerikada sigaranın zararları ortaya çıkarıldı ve bu ülkelerde sigaraya karşı büyük kampanyalar başlatıldı. Sigara kullanma oranın giderek arttığı yerler ise Asya ve Afrika. Asyada şu anda sigara kullanma yaşı 8e kadar düştü. Son yıllarda ülkemizde de ilkokul çağında sigara kullanma oranı yükselmekte. Amacımız çocuklarımızın, gelecek nesillerimizin bu felaketten etkilenmemesi.
     Kuşların yuva yaparken sigara izmaritlerini kullandığını, bunun sebebinin de sigara izmaritine bakterilerin bile yaklaşamaması olduğunu vurgulayan Tetik, katılımcılardan sigara içenlerin bırakmasını, içmeyenlerinde etraflarındaki sigara içenleri bu konuda uyarmalarını istedi.
    
     Muhabir: Ali Rıza Akkır
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER