Acil Obstetrik Bakım Programı

Acil Obstetrik Bakım Programı -Muğla Halk Sağlığı Müdürü Ceyhan: -Ulusal anne ölümleri çalışmasına göre Türkiyede 2011 yılında anne ölüm oranı yüz binde 15.5, Muğlada ise yüz binde 9.8


MUĞLA (A.A) - Türkiye Üreme Sağlığı Programı kapsamında yürütülen Acil Obstetrik Bakım Programı bilgilendirme toplantısı Muğlada yapıldı.
     Sektörler arası iş birliğinin sağlanması amacıyla Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğünde Vali Yardımcısı Mestan Yayman başkanlığında düzenlenen toplantı, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, İl Müftülüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Özel İdare Sekreterliği, Milli Eğitim Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Kızılay Kan Merkezi temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
     Toplantıda konuşan Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, ülkede anne ve bebek ölümlerini önlemeye yönelik yürütülen Acil Obstetrik Bakım (AOB) Programının doğum ve doğum sonrası ilk 42 gün içerisinde meydana gelen anne ve bebek hayatını tehdit eden ve acil müdahale gerektiren durumlarda verilen hizmetlerin tümünü kapsadığını söyledi.
     Ulusal anne ölümleri çalışmasına göre Türkiyede 2011 yılında anne ölüm oranının yüz binde 15.5, Muğlada ise yüz binde 9.8 diyen Ceyhan, anne ölüm nedenlerinin incelendiğinde ölümlerin doğrudan ve dolaylı nedenlerden meydana geldiğini ifade etti.
     Ceyhan, doğrudan anne ölümünün obstetrik komplikasyonlardan, yapılan tıbbi müdahalelerden, ihmallerden, yanlış tedavilerden veya bunların birbirlerini etkilemesinden kaynaklanan ölümler olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
     Doğrudan anne ölümlerinde kanamalar birinci sırada yer almaktadır. Kanamaları hipertansif bozukluklar, emboli, uterus rüptürü ve cerrahi komplikasyonların yer aldığı diğer doğrudan nedenler ve enfeksiyonlar izliyor. Dolaylı anne ölümleri daha önceden gebede var olan veya gebelikte ortaya çıkan, gebeliğe bağlı olmayan ancak gebeliğin fizyolojik etkisi ile artan nedenlerden meydana gelen ölümlerdir.
     Daha sonra Uzm. Dr. Hasan Akpınar, Acil Obstetrik Bakım Programı konusunda sunum yaptı, sektör temsilcileriyle görüş alışverişinde bulundu.
    
     Muhabir: Utku Uçrak
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Acil Obstetrik Bakım Programı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER