Acısını nakşederek yaşama tutundu

Acısını nakşederek yaşama tutundu -Oğlunu kayak kazasında kaybettikten sonra rahatsızlanan anne, tavsiye üzerine başladığı nakışı ilerleterek sanata dönüştürdü -Gaziantepte sergi açan Muratlı: Sergiden elde edeceğim gelire tüm


GAZİANTEP (A.A) - Oğlunu kayak kazasında kaybettikten sonra rahatsızlanan anne, tavsiye üzerine başladığı nakışı ilerleterek sanata dönüştürdü.
     Sevim Muratlının hazırladığı ürünlerden oluşan, Geleneksel Türk El Sanatı Koleksiyonu (gelin ve damat çeyizi) sergisi Gaziantep Üniversitesi Cenani Konağı Kültür Sanat Merkezinde açıldı.
     Muratlı, serginin açılışının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, oğlunun vefatının ardından rahatsızlandığını ancak hastalığına doktorların çare bulamadığını söyledi.
     Daha sonra el işi eğitim merkezine gittiğini belirten Muratlı, şöyle konuştu:
     Kursun yetkilisi beni bir sınıfa götürüp öğretmenine bu arkadaşımıza hata kabul etmeyen, dikkat yoğunlaştıran ve hata halinde geriye dönüşümü olmayan işler ver talimatıyla yönlendirdi. Hiçbir doktorun çare bulamadığı derdime, Türk kadınının asırlar süren bu işlemeleri çare olmuştu. Hayatımı kurtaran bu güzellikleri büyük bir sevgi ve sabırla, her bir ilmiğinde o güzel varlığı görerek yorulmadan, yüksünmeden yıllarca ince ince işledim. Bu işin kurallarını öğreten meslek okuluna gittim. Eski Türk işlemelerinin çeşitli tekniklerini öğrenerek bu koleksiyonda kullandım.
     Türkiyeyi belde belde dolaşarak çeşitli yörelere ait 100ün üzerinde el dokumasını toplayıp 12 yılda nakışla işleyerek geleneksel Türk el sanatı koleksiyonunu oluşturduğunu dile getiren Muratlı, bu işe 14 yaşındaki oğlu Oğuzcanın kayak yaparken geçirdiği kazada yaşamını yitirmesinin yönlendirdiğini aktardı.
    
     -Oğlu adına engelli okulu-
    
     2 yıl önce de eşi Hasan Muratlıyı kaybetmesiyle çalışmalara hız verdiğini ifade eden Muratlı, Bu işleri yaparken çok yoğun bir çaba harcadım, gece gündüz çalıştım. Hem kaybettiğim çocuğum ve eşim adına bir şeyler yapmanın heyecan ve mutluluğunu yaşadım hem de unutulmaya yüz tutan eski Türk geleneğinin işleme tekniklerini öğrenip, bu yolla ortaya konan eserleri günümüze taşımaya çalıştım. Sergiden elde edeceğim gelire tüm mal varlığımı da ekleyerek oğlum adına güzel bir engelli eğitim okulu yapmayı amaçlıyorum diye konuştu.
     Serginin açılışına 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş, Gaziantep Üniversitesi Rektör Danışmanı Doç. Dr. Murat Ağarı, Sanko Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Bak ve davetliler katıldı.
     Sergi, 25 Ocaka kadar gezilebilecek.
     Muratlının oğlunu 1999 yılında kaybettiği ve daha önce de yaptığı eserleri başta Ankara olmak üzere değişik kentlerde sergilediği belirtildi.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Ahmet Caner Baysal
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Acısını nakşederek yaşama tutundu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER