Adana heykelini istiyor

Adana heykelini istiyor -Tepebağ mahallesinde 1882 yılında bir binanın inşaatında bulunarak patates çuvalı içinde yasa dışı yollardan yurt dışına götürülen ve New York Metropolitan Müzesine hediye edildiği öne sürülen Mıs


ADANA (A.A) - Ali Güreli - Adananın en eski yerleşim yerlerinden olan Tepebağ mahallesinde 1882 yılında bir binanın inşaatında bulunarak yasa dışı yollardan yurt dışına patates çuvalı içinde götürülen ve New York Metropolitan Müzesine hediye edildiği öne sürülen MısırHemşire Satsneferu Heykelinin Türkiyeye getirilmesi için girişimde bulunulacak.
     Adana Büyükşehir Belediyesinin Altın Koza etkinlikleri kapsamında düzenlediği 13 Kare Sanat Festivali koordinatörü Dr. Haluk Uygur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adana ve çevresinin kaleler, camiler, köprüler, hanlar, kervansaraylar, Anavarza ve Kastabala Antik Kentleri gibi birçok tarihi zenginlikleri barındırdığını söyledi.
     Günümüzde kent merkezinde kalan Tepebağ mahallesinin bulunduğu bölgenin tarihi geçmişinin çok eskilere dayandığını bildiren Uygur, elde edilen bilgilere göre, Tepebağ Höyüğü olarak anılan bu alanın, ilk çağlardan kalma olduğunu ifade etti.
     Uygur, Osmanlı dönemine ait tarihi ahşap binaların yer aldığı Tepebağ mahallesinde uzun yıllar ortaokul olarak kullanılan binanın olduğu alanda 1882 yılındaki inşaat çalışmasında bulunan 30 santimetre uzunluğundaki granit heykelin, yurt dışına götürüldüğünün tespit edildiğini anlattı.
     Mısırlı Hemşire Satsneferu Heykelinin günümüzde New York Metropolitan Müzesinde sergilendiğini belirten Uygur, şöyle konuştu:
     Heykelin New York Metropolitan Müzesine getiriliş öyküsü, yine müzenin 1921 yılında aylık yayımlanan dergisinde anlatılmış. Heykel, müzede Güney Anadolu işi olarak sergileniyor. 1882 yılında Amerikalı misyonerler tarafından yaptırılan binanın inşaatında bazı mezarlara rastlanıyor. Daha sonra kazı yeri genişletiliyor ve söz konusu heykel bulunuyor. Bu heykel patates çuvalı içinde yasa dışı yollarla yurt dışına götürülüyor. Bir Mısır bilimcisine inceletilen heykelin, ön kısmındaki yazıya göre, Mısırlı hasta bakıcıya ait 4 bin yıllık bir heykel olduğu ortaya çıkıyor. Heykel daha sonra ABDli misyoner tarafından New York Metropolitan Müzesine hediye ediliyor. Müzenin aylık dergisinde de heykelin geliş öyküsü o dönemde devletler hukuku ile ilgili yasal bir düzenleme olmadığı için korkusuzca yazılmış. Şimdi biz bu heykeli, devletler hukukuna göre Türkiyeden yasal yollarla çıkarılmadığı için ülkemize ve kentimize geri getirtmek için çaba göstereceğiz. Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay da bu konuda çok hassas. Bakan Günay, bunun gibi birçok eserin Türkiyeye iade edilmesini sağladı. Heykel, bizim için önemli. Tepebağdan 4 bin yıllık heykel çıkıyorsa bu alanın altının düşünülmesi gerekir. Heykelin Adanaya bu açıdan gelmesi de önemli.
    
     -İmza kampanyası-
    
     Uygur, heykelin getirilmesi amacıyla Adana Büyükşehir Belediyesinin Altın Koza etkinlikleri kapsamında düzenlediği 13 Kare Sanat Festivalinde imza kampanyası yapacaklarını söyledi.
     Festivalin 4 Aralıkta başlayacağını bildiren Uygur, Festival, Adanayı seviyorum ve Mısırlı Hemşire Satsneferu Heykelini Geri İstiyoruz teması içeriyor. Festivalin son günü toplanacak imzalar, daha sonra Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günaya gönderilecek dedi.
    
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Adana heykelini istiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER