Afgan kadınlar Türkiyede mutlu, gelecekten umutlu

Afgan kadınlar Türkiyede mutlu, gelecekten umutlu -Ülkelerindeki savaş ve şiddetten kaçarak aileleriyle sığındıkları Türkiyede, kadınların sahip olduğu hak ve özgürlüklerden etkilenen Afgan kadınlar, ülkelerinde de kadınların aynı


KAHRAMANMARAŞ (A.A) - İsmail Hakkı Demir - Ülkelerindeki savaş ve şiddetten kaçarak aileleriyle sığındıkları Türkiyede, kadınların sahip olduğu hak ve özgürlüklerden etkilenen Afgan kadınlar, ülkelerinde de kadınların aynı haklara sahip olmasını istiyor.
     Türkiyede yerleştikleri çeşitli kentlerde, geleneklerinden kopmadan yaşamlarını sürdüren Afgan kadınlar, yaşamın her alanında kendilerini başarılarıyla kanıtlayan Türk kadınları gibi olmanın hayalini kuruyor.
     Yaklaşık 5 yıl önce Kahramanmaraşa yerleşen Zehra Emiri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayatlarının mutlu bir şekilde geçtiğini ve Türkiyede yaşamaktan mutluluk duyduklarını belirtti.
     Türkiyede 10 bin civarında Afganlı olduğunu ifade eden Emiri, Adana, Van, Mersin, Kastamonu, Kütahya, İstanbul, Karaman, Konya, Gaziantep ve İzmirde yaşayan Afgan kadınların geleceklerinden umutlu olduğunu söyledi.
     Sağlık güvencelerinin olmamasının en büyük sıkıntıları olduğunu dile getiren Emiri, şöyle devam etti:
     Oturma iznimiz olmadığı için eşlerimiz haftalık 100 liraya çalışıyor. Kadınlar için uygun bir iş olsa biz de çalışırız. Evimize katkı sağlarız. İş seçimi yapmayız. Çocuğumuz hasta olduğunda bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Ancak her şeye rağmen Türkiyede yaşamak bizim için mutluluk kaynağı.
     Afganistanda kadınların hiçbir hakkının olmadığını vurgulayan Emiri, Türkiyedeki gibi kadın haklarını başka bir yerde görmediğini ve duymadığını anlattı.
     Ülkelerinde kadın olmanın evde oturmaktan ibaret olduğunu anlatan Emiri, Ülkemizde kadınlar çocuklara bakıyor, yemek yapıyor. Başka bir hakkı yok. Türkiyede ise kadınlar serbest, hakları daha iyi. Kadınlara okula gitmek, dışarı çıkmak, fabrika falan çalışmak yasak. Türkiyede hiç böyle görmedim dedi.
    
     -Dünya Kadınlar Günü Afganistana uğramıyor-
    
     Dört çocuk annesi Nezire Kazimi de Türkiyede yabancı olmanın dışında herhangi bir zorluk çekmediklerini söyledi.
     Türkiyede yaşamaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Kazimi, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün Afganistana uğramadığını belirterek, kadınların orada zor bir yaşam sürdüğünü vurguladı.
     Ülkelerinde sürekli olaylar yaşandığını belirten Kazimi, Ülkemiz karışıktı ve sahipsizdik. Bu yüzden Türkiyeye geldik. Çocuklarım burada eğitim alıyor. Afganistanda kadınların Türkiyedeki kadar hakkı yok. Ama burada kadınların çok iyi şartlarda yaşadıklarını görüyoruz diye konuştu.
     Türkiyeye 6 ay önce yerleşen Kerime Cevheri ise Türkçe öğrenmeye çalışıyorum. Türkiyeyi seviyorum. Burada Türk kardeşlerimiz bize yardım ediyor. Biz Türkiyeden razıyız, Allah da Türkiyeden razı olsun dedi.
    
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Afgan kadınlar Türkiyede mutlu, gelecekten umutlu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER