Ağır kış şartlarında, hayatta kalmayı öğreniyorlar

Ağır kış şartlarında, hayatta kalmayı öğreniyorlar -Türkiye Dağcılık Federasyonu tarafından düzenlenen kış eğitim ve gelişim kamplarına katılan dağcılar, zirveye tırmanırken zorlu kış şartlarında hayatta kalmayı öğreniyor -Fed


ERZURUM (A.A) - Selami Küçükoğlu - Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) tarafından düzenlenen kış eğitim ve gelişim kamplarına katılan dağcılar, zirveye tırmanırken zorlu kış şartlarında hayatta kalmayı öğreniyor.
     TDF Organizasyon Kurulu Üyesi Korkut Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıl içerisinde yaptıkları kış eğitim ve gelişim kamplarının dağcılık sporuna gönül verenler için büyük önem taşıdığını söyledi.
     Konaklı Kayak Merkezinde devam eden kış eğitim kampınında dağcılara zorlu şartlarda neler yapmaları gerektiği hakkında uygulamalı eğitim verdiklerini belirten Güven, şöyle konuştu:
     Dağcılık eğitimi 4 yaz, 4 kış olmak üzere 8 aşamadan oluşmaktadır. Kış eğitimleri gelişim kamplarında teknik tırmanış yöntemleri, tırmanışın emniyet sistemleri, doğal unsurları kullanarak dağda barınma yöntemleri başta olmak üzere uygulamalı olarak eğitimler veriliyor. Ayrıca destek konularında ise beslenme, sıvı alımı, yüksek irtifa hastalıklarına varıncaya kadar çeşitli eğitimler verilmektedir. Sporcularımızın ağır kış şartlarında zirveye çıkış yollarındaki doğal engelleri aşmaları konusunda bilgi ve becerilerini arttırmayı hedefliyoruz.
     Korkut, verilen eğitimler sayesinde dağcıların doğal tehditlere karşı, deneyimlerini arttırdıklarını dile getirdi.
     Konaklı kış eğitim kampına 43 ilden, 23ü bayan olmak üzere 134 sporcunun katıldığını ifade eden Korut, Dağcılık sporunda son 14-15 yılda çok önemli mesafeler aldığımız rakamsal ve nitelik olarak ortada. Ülkemizde bine yakın dağcılık kulübü var ve 30 binin üzerinde lisanslı sporcumuz bulunmakta dedi.
    
     -Eğitimleri başarıyla bitirenler sorunsuz tırmanış yapabiliyor-
    
     Korkut, eğitimlere katılan sporcuların zirveye tırmanışta sorun yaşamadan, önemli bir başarı gösterdiklerini vurguladı.
     Eğitimlerin ardından, belirli zamanlarda Türkiyenin çeşitli dağlarına yapılan tırmanışların dağcılara deneyim kazandırdığını belirten Korkut, şunları kaydetti:
     Bir dağcı kayada, karda, buzda, dağın ve doğanın bir takım zorluklarını, araç ve gereçlerini kullanarak aşıp zirveye çıkan veya çıkmaya çalışan kişidir. Uygulamalı eğitimlerin ardından, aldıkları bilgiyi sürekli kullanmakla deneyim artıyor. Federasyon olarak bizler bilgi vererek yolu açıyoruz. Onlar da zaman içerisinde kendi seviyeleriyle sınırlı tırmanışları yaparak daha yüksek zirvelere, daha zorlu tırmanışlara gidebilecek hale geliyor. Eğitimi başarıyla bitiren sporcu Süphan veya Ağrı Dağına çok fazla sorun yaşamadan tırmanacak seviyeye gelmiş oluyor.
    
     -Suyumuzu kardan temin ediyoruz-
    
     Korkut, dağcılık sporuna gönül verenlerin bütün ihtiyaçlarını, dağın kendilerine sunduğu olanaklardan faydalanarak giderdiğini söyledi.
     Kış kampına katılan sporcuların su ihtiyaçlarını kardan temin ettiklerine dikkati çeken Korkut, sözlerini şöyle tamamladı:
     Kışın tüm dağlarda koşullar çok daha zorlu. Kar, soğuk hava, fırtına ve tipi gibi etkenler var. Kış eğitimleri sayesinde, sporcularımıza zorlu kış koşullarında barınmayı öğretiyoruz. Suyumuzu kardan elde ediyoruz. Yiyeceğimizi yanımızda getirdiğimiz sınırlı gıda maddelerinden temin ediyoruz. Her şeyi imkanlara göre tüketmeye gayret ediyoruz. Çünkü arada takviye yapma şansımız yok. Bizim çantamız evimizdir ve o çantanın içinde kitabımız, müziğimiz hepsi var. Fırtınalı soğuk ortamlarda bir takım mahrumiyet halleri oluyor. Dağcının, bunların hepsinin üstesinden gelmesi gerekiyor.
    
     Yayıncı: Zekeriya Kaya
<< Önceki Haber Ağır kış şartlarında, hayatta kalmayı öğreniyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER