AİBÜde Anadoluda giyilen kıyafetler konuşuldu

AİBÜde Anadoluda giyilen kıyafetler konuşuldu -İTÜ Öğretim Görevlisi Türkoğlu: -"Anadoluda zengin bir kıyafet geçmişi olduğunu ve Neolitik (İlk) Çağdan günümüze Anadoluda giyilen kıyafetlerde çok benzerlikler var" (Fot


BOLU (A.A) - İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Görevlisi Sabahattin Türkoğlu, Anadoluda zengin bir kıyafet geçmişi olduğunu ve Neolitik (İlk) Çağdan günümüze Anadoluda giyilen kıyafetlerde çok benzerlikler olduğunu söyledi.
     Türkoğlu, Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) tarafından düzenlenen konferansta "Tarih Boyunca Anadoluda Giyim ve Kuşam" konulu konferans verdi.
     Kültür Merkezinde yapılan konferansta konuşan Türkoğlu, Anadoluda zengin bir kıyafet geçmişi olduğunu ve Neolitik (İlk) Çağdan günümüze Anadoluda giyilen kıyafetlerde çok benzerlikler olduğunu anlattı.
     Tarih boyunca giyilen kıyafetlerin günümüzde de kullanıldığına dikkati çeken Türkoğlu, günümüzdekilere benzer ceket ve pantolonları giyen ilk ulusların İskitler, Hunlar ve Persler olduğunu kaydetti.
     Türkoğlu, "Orta Asyada son zamanlarda ortaya çıkarılmış Altın Elbiseli Adam heykeli dünyada çok büyük bir sükse yaptı. Çünkü bu heykelin üzerindeki kıyafetler günümüz ceket ve pantolonlarına benziyor. Yine giydikleri diz üstü şalvarlar da Zeybeklerin şalvarlarına benziyor. Zeybeklerin şalvarlarının kökenlerini Orta Asyada eski Selçuklularda aramak lazım" diye konuştu.
     Konuşmasında Osmanlı döneminde giyilen kıyafetler hakkında da bilgi veren Türkoğlu, Avrupalıların kaftan, sorguç ve türban gibi beğendikleri kıyafet ve başlıkları kullandıklarını, Osmanlıda ise batı tarzı kıyafetleri ilk kez saray kadınlarının kullanmaya başladıklarını ifade etti.
    
     Muhabir: Zafer Göder/Emin Gürbüz
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber AİBÜde Anadoluda giyilen kıyafetler konuşuldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER