AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi

AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Külköylüoğlu: -Batı Karadeniz bölgesinde bulunan birçok mağarayı inceledik, İç Anadoludaki bazı mağaralarda da çalışma yapacağız


BOLU (A.A) - Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, Batı Karadeniz bölgesinde birçok mağarayı incelediklerini belirterek, İç Anadoludaki bazı mağaralarda da çalışma yapacaklarını söyledi.
     Külköylüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAKın desteklediği projeyle mağaralarda çeşitli incelemeler yaptıklarını ifade ederek, Yedigöller mevkindeki Ayı Kayası Mağarasına inceleme gezisi düzenlediklerini anlattı.
     Mağarada yarasalara ve gece kelebeklerine rastladıklarına dikkati çeken Külköylüoğlu, Bu mağaraya daha önce bilimsel amaçlı girildiğini sanmıyorum. Birkaç kişi gelmiş zamanında ama biz tamamen alet edevatı alarak bilimsel bir şeyler yapabilir miyiz diye gittik. Mağaranın başında ve iç kısmında ölçümler ve çizimler yaptık diye konuştu.
     Mağaranın doğa sporları için uygun olduğunu kaydeden Külköylüoğlu, şöyle devam etti:
     Batı Karadeniz bölgesinde bulunan birçok mağarayı inceledik, İç Anadoludaki bazı mağaralarda da çalışma yapacağız. Burada birçok il var. Zonguldak, Bolu, Sakarya, Kütahya ve Düzcede bulunan mağaraları imkanlar ölçüsünde araştırmaya çalışıyoruz. Amacımız, içinde su olan mağaralara girip suda yaşayan canlıları tespit edebilmek. Şu ana kadar Boluda tespit edilmiş canlı bilmiyoruz.
     Gerek sucul, gerekse yaşayan canlı olarak hiçbir tespit yapılmamış.
     Külköylüoğlu, mağara incelemeleriyle Bolunun doğal ve tarihi zenginliklerine katkı sağlamayı amaçladıklarını vurgulayarak, amaçlarının keşif olmadığını, incelemelerde arkeolojik eserler ve fosil kalıntıları bulmayı umduklarını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Zafer Göder / Emin Gürbüz
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER