Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin: (2) -90lı yıllarda yabancı heyetler Türkiyeye geldiğinde Bu kadar engelsiz toplumu nasıl başarıyorsunuz, caddelerinizde hiç engelli göremiyoruz diyorlardı. Çünkü engelli evinden çıkamıyo


GAZİANTEP (A.A) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 90lı yıllarda yabancı heyetler Türkiyeye geldiğinde Bu kadar engelsiz toplumu nasıl başarıyorsunuz, caddelerinizde hiç engelli göremiyoruz diyorlardı. Çünkü engelli evinden çıkamıyordu dedi.
     Bakan Şahin, Şehitkamil Kongre Merkezinde düzenlenen Özürlülerin Toplumsal Entegrasyonunun Geliştirilmesi Projesi Hibe Programı tanıtım toplantısında, cumhuriyet tarihinde ilk kez 2005te engellilerle ilgili çok önemli bir düzenleme, hukuki bir devrim yapıldığını belirtti.
     Bu çalışmayla engellilerin birinci sınıf vatandaş olması, engellilerin önündeki eğitim, sağlık ve istihdam engelinin aşılması için hukuki altyapı oluşturulduğunu ifade eden Şahin, şöyle konuştu:
     Ama bakıldı ki mecliste yapılan çalışmanın uygulanabilirliğinde, ulaşılabilirliğinde çok ciddi bir sorunumuz var. Yok saydığımız grupla beraber yaşamayı öğrenememişiz. Esas sorunun engelsizlerin kalbinde ve zihninde olduğu görüldü. Geldiğimiz noktada hayata eşit başlayan, ne olursa olsun, cinsiyeti, dini, dili, mezhebi, engelli, engelsiz, ne olursa olsun insan olarak doğan bireyin hak ettiği şekilde yaşaması ve onun potansiyelinden toplumun istifade etmesi hedef olarak belirlendi. Bunun için de eğitim şart denildi. Hayata başlayan herkes büyük bir rekabetle yoluna devam ederken ülkelerin, toplumların, bireylerin birbiriyle rekabet ettiği yerde eğitimin önündeki engeli kaldıramazsanız bu çocuklarımızı topluma kazandırmamızın mümkün olmadığı, dünyanın en mükemmel yasasını da çıkarsanız uygulamada sorunlar aşılamadığı sürece istenenin yapılamayacağı görüldü. 90lı yıllarda yabancı heyetler Türkiyeye geldiğinde Bu kadar engelsiz toplumu nasıl başarıyorsunuz, caddelerinizde hiç engelli göremiyoruz diyorlardı. Çünkü engelli evinden çıkamıyordu. Vatandaş olarak yerini alamıyordu. Ülkenin kalkınma hamlesinde potansiyeli kullandırılamıyordu.
    
     -Engellinin yanındayız-
    
     Şahin, engellilerin eğitim ve rehabilitasyon imkanından istifade etmesi için önemli maddi kaynaklar ayrıldığını ifade ederek, Bugün temel eğitimde 98,5 gibi eşit bir temsil ve eşit bir eğitim imkanı sağlandıysa buraya verilen desteklerin çok büyük etkisi oldu. Şimdi temel eğitimde yakaladığımız fırsat eşitliğini mutlaka ortaöğretim ve üniversitede de sağlamak, bu oranları yükseltmek zorundayız diye konuştu.
     Sağlıkta yapılan önemli reformlarla beraber artık engellilerin önündeki sağlıkla ilgili sorunların çözülmesi noktasında önemli yol alındığını bildiren Şahin, engellilerin rapor almasıyla ilgili yaşanan sıkıntıları bildiklerini ifade etti.
     Gecikmelerden dolayı problem yaşandığını biliyoruz. O yüzden çalıştaylar yapıldı. Yaşanan sorunların çözümü için çalışma yapıldı. Sağlık Bakanlığı ile sağlığın önündeki engelleri kaldırma noktasında iş birliği başlattık diyen Şahin, çalışmalar tamamlandığında engellilerin eğitim ve sağlıkla ilgili bütün hizmetlerden pozitif ayrımcılıkla yararlanacağı noktaya geleceğini bildirdi.
     Bakan Şahin, göreve geldiklerinde özellikle istihdam alanında boş kadrolar olduğunu, ulaşılabilirlikte şehirlerin sınıfta kaldığını, hala kaldırımlarda sorunlar olduğunu gördüklerini belirtti.
     Koca koca projeler gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti devletine bunun yakışmadığını ifade eden Bakan Şahin, şunları kaydetti:
     Belediyelerimizin bir an önce bu eksikliği gidermesi gerektiğini, genel müdürlük olarak, bakanlık olarak ne yapmamız gerektiğini çalıştık, çeşitli toplantılar yaptık. Türk Standartları Enstitüsü ile eksik olduğunu düşündüğümüz bütün standartları tamamladık. 7 koca yıl geçti, 7 Temmuzda doluyor. Şimdi birtakım çalışmalarla bunun 3 yıl daha uzatılmasıyla ilgili torba yasaya bir madde konulacağını duyduk, hemen müdahale ettik. Engellinin yanındayız.
     Bakan Şahin, 3 yılın uzun bir süre olduğunu belirterek, engelli vatandaşların ulaşması gereken her yere ulaşabileceği altyapının oluşturulması için çalışma yapacaklarını, bunun için kurul oluşturacaklarını, bunu denetleyeceklerini söyledi.
     Şahin, İl ve ilçelerdeki durumu raporlayıp takip edeceğiz. Yapmayana da gereğini yapacağız diye konuştu.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Adem Yılmaz / Sevil Çelik
     Yayıncı: Hande Cankar
<< Önceki Haber Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER