AK Parti milletvekili Alpay, AA Elazığ

AK Parti milletvekili Alpay, AA Elazığ Büro Müdürlüğünü ziyaret etti -AA personeliyle sohbet eden Alpay, büro sorumlusu Ömer Fansadan çalışmalar hakkında bilgi aldı -Alpay: Harput, yaşayan, soluk alan, eski kültürel ve tarihi dokusuna,


ELAZIĞ (A.A) - AK Parti Elazığ Milletvekili Şuay Alpay, Anadolu Ajansı (AA) Elazığ Büro Müdürlüğünü ziyaret etti.
     Büro sorumlusu Ömer Fansa ve AA personeliyle sohbet eden Alpay, Fansadan kurum çalışmaları hakkında bilgi aldı. Alpay, yaptığı açıklamada, AAnın son derece önemli bir işlevi yerine getirdiğini söyledi.
     Elazığ ile ilgili yaptıkları çalışmaları anlatan Alpay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan çevre düzen planı ile kentin eski yerleşim yeri Harput için ilgili bakanlıkça hazırlanan koruma amaçlı imar planında değişiklikler yapılması gerektiğini ifade etti.
     Çevre Düzen Planı hakkında Malatyada 4 ilin itirazlarının değerlendirildiği toplantıya katıldığını, plana itiraz edenler içinde tek milletvekili olduğunu anlatan Alpay, şehrin önümüzdeki süreçte nerede konut, sanayi, ticaret, tarımsal alanları olacağını belirleyen ve değiştirilemeyen planın tekrar askıya çıkmadan gerekli düzeltmeler yapılması için kentin ilgili tüm kesimlerinin bir araya gelmesini istedi.
     Alpay, şunları söyledi:
     Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde yaptığımız girişimlerle Uluova bölgesinde 150 bin dönümlük arazi toplulaştırması hazırlığını yaptık ve Allah izin verirse iki ay içinde ihaleye çıkılacak. Toplantıda bu durumu anlattığımda şaşırdılar ve plana işlenmesi gerektiğini belirttiler. Elazığ, nasıl bir çevre düzen planı istiyor, bununla ilgili Elazığda söz sahibi olan Valilik, Belediye gibi kurumlar ile birlikte işin uzmanı olan sivil toplum kuruluşları ve herkesin katılımıyla plan yeniden askıya çıkmadan çok ciddi bir çalışmayla bir araya gelip isteklerimizi, vizyonumuzu öncelikleri belirleyip ortaya koymamız gerekiyor. Çevre düzen planı, şehrin imar anayasası gibi olacak. Bu plan olmadan kentsel dönüşümden, yeni imar veya tarımsal alanlardan bahsedemeyiz. Bu plan gerçekleştirilmeden sanayi, ticaret, tarımla ilgili gelişmeyi netleştiremezsiniz.
     Alpay, şehrin eski yerleşim yeri Harputta uygulanan koruma amaçlı imar planında ciddi eksiklikler, yanlış tasarrufta bulunulan alanlar olduğunu belirterek, planın yeniden düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.
     Alpay, şöyle konuştu:
     Örnek olarak açık söyleyeyim, planda Sara Hatun Camisi karşısındaki alanda bir yer yapılması planlanmış. Bu yer lokanta ya da restoran olarak düşünülmüş. Bu olacak şey değil. Harputta sanki her şey tamam, eksiğimiz bir tek Sara Hatun karşısındaki lokantaydı. Şimdi biz geldik orada bu eksiği ikmal ediyoruz. Yazık. Koruma amaçlı imar planını da çevre düzen planı gibi masaya yatıralım. Harput, mezarlıklar şehri diye şikayette bulunurken ve buna karşı ölü defnine izin verilmemesi gibi tedbirler düşünüp uygularken, Harputu bu sefer lokantalar şehri olarak görüyoruz. Olmamalı. Bu doğru değil. Ben buradan herkese dost olarak hatırlatmada bulunmak istiyorum. Gelin bu yanlıştan vazgeçelim. Harput, yaşayan, soluk alan, eski kültürel ve tarihi dokusuna, mimarisine uygun bir mekan haline gelsin. İlgili tüm kesimlerle dosyalarımızı hazırlayıp, planın yeniden düzenlenmesi için kurula müracaat edelim.
     Alpay, Harputta bulunan ve bir süre müze olarak kullanılan binanın da plana işlendiğini, binanın hiçbir tarihsel, mimari, estetik özelliği olmayan, yaklaşık 50 yıllık bina olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     Şu anda Harputta tam ortasında çok garabet bir bina var. Bina tescilli bir tarihi eser değil, eski bir eser değil, hiçbir mimari özelliği, tarzı, estetiği yok. Koruma altına alınması için bir neden yok. Ama planda orayı yıkarsak arkada çok derin bir boşluk oluşuyor denilmiş. O zaman haklı olabilir. Ama şimdi o gerekçe ortadan kalktı. Biz o meydanda çok önemli çalışmalar yaptık, tarihsel bir kent meydanı gibi bir alan ortaya çıktı. Şimdi o garip yapı tüm silueti kapatıyor.
     Planda Harputun fiilen araç trafiğine kapatıldığını belirten milletvekili Alpay, Bu doğrudur, değildir, tartışılabilir fakat Ağa Camisi girişinden itibaren sağda Balakgazi Parkına doğru dönülen yerde tarihsel dokuya uygun ciddi bir otopark alanı oluşturmak suretiyle bir düzenleme yapılabilir. O noktadan itibaren ileriye doğru araç trafiğine kapatılması için bizim çalışmalar yapmamız lazım diye konuştu.
     Alpay, ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğü ile görüştüğünü, bu görüşmede kendisine, vakıf arazilerinin 2B kapsamındaki kısmının satışından gelecek kaynakla Harputtaki vakıf eserlerinin restorasyonunun ivme kazanacağının aktarıldığını ifade etti.
    
     Muhabir: Ömer Fansa
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber AK Parti milletvekili Alpay, AA Elazığ Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER