AKMEKten Kan hastalıkları semineri

AKMEKten Kan hastalıkları semineri -Antalya Kepez Meslek Eğitim Kursları tarafından dünyada en sık rastlanan kan hastalıkları konusunda bilgilendirme semineri düzenlendi


ANTALYA (A.A) - Antalya Kepez Meslek Eğitim Kursları tarafından dünyada en sık rastlanan kan hastalıkları konusunda bilgilendirme semineri düzenlendi.
     Sakarya Kurs Merkezinde Kan, genetik, talasemi ve anemi hastalıklarıyla ilgili düzenlenen seminerde konuşan Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı ve Talasemi Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, talaseminin kalıtsal olarak geçen bir kan hastalığı olduğnu söyledi.
     Talasemi hastası olanların solgun, halsiz ve iştahsız olduğuna dikkati çeken Canatan, talasemi gibi kalıtsal hastalıklarda en etkili yöntemin, hasta çocuk doğumunu önlemek olduğunu ifade etti. Hastalıkla mücadele edilirken toplumun eğitilmesi, taşıyıcıların taranması, genetik tanışma ve doğum öncesi tanı gibi yöntemlerin çok önemli olduğunu kaydeden Canatan, doğum öncesi tanı, bebek doğmadan hastalığın olup olmadığını öğrenmek için test yapılması gerektiğini belirtti.
     Dünya Sağlık Örgütünün yayınlarına göre dünyada talasemi ve anormal hemaglobin taşıyıcılık oranının yüzde 4.5 olduğuna dikkati çeken Canatan, dünyada yaklaşık 240 milyon kişinin talesemi taşıyıcısı olduğunu, bu rakama her yıl yaklaşık 300 bin kişinin eklendiğini ifade etti.
     Türkiyede 1 milyon 300 bin kişinin talasemi taşıyıcısı olduğuna işaret eden Canatan, Türkiyede taşıyıcılık oranının yüzde 2.1, Antalyada ise taşıyıcılık oranının yüzde 12 oranında olduğunu vurguladı. Canatan, Antalyada evlenen kişilerin mutlaka test yaptırmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Süleyman Elçin
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber AKMEKten Kan hastalıkları semineri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER