Aktif Eğitim-Sen: Öğretmene nöbet hukuka aykırı

Aktif Eğitim-Sen: Öğretmene nöbet hukuka aykırı

Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Eğitim-Sen) Aydın Şube Başkanı Ömer Küçükgüldal, okullarda nöbet tutan öğretmenlerle ilgili bir basın açıklaması yaptı. Öğretmenlere okulda nöbet tutturulmasının hukuka ve hakkaniyete açıkça aykırı olduğunu söyleyen Küçükgüldal, "Öğretmene nöbet, angarya ve zorla çalıştırmadır. Okullardaki nöbet görevi, mevcut haliyle kabul edilemez." dedi.

Aktif Eğitim-Sen üyeleriyle birlikte Atatürk Meydanı'nda basın açıklaması yapan Küçükgüldal, "Hukuki temelden yoksun, öğretmenlik mesleğinin esaslarına aykırı, keyfi uygulanan ve karşılıksız emek sömürüsü anlamına geleni nöbet uygulamasına karşıyız. Aktif Eğitimciler Sendikası olarak nöbet uygulamasını protesto ediyoruz. Öğretmenlik mesleği, son yıllarda hem maddi hem de manevi açıdan ciddi bir itibar kaybına uğradı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın hukuksuz ve mesleki esaslara aykırı uygulamaları da bu erozyona zemin hazırladı ve arttırdı. Bakanlık yetkililerinin yanlış uygulamalarından birisi de öğretmene okullarda nöbet tutturulmasıdır. Öğretmene nöbet tutturmak hukuksuz, mesleki olmayan angarya ve zorla çalıştırmadır. Öğretmene tutturulan nöbet, ne hukuk ilkelerine ne de öğretmenlik mesleğinin gereklerine uygun değildir ve karşılığında öğretmene bir ödeme de yapılmamaktadır. Öğretmene nöbet tutturmak hukuksuzdur. Öğretmenin güvenlik sağlamaya yönelik nöbet tutması, mesleki açıdan uygun değildir. Öğretmen, bir güvenlik görevlisi değildir." dedi.

Nöbet tutmaya mecbur edilen öğretmenin nöbeti süresince mesleğiyle değil, güvenlik işlemleriyle uğraşmak zorunda kaldığını belirten Şube Başkanı Küçükgüldal, "Öğretmen, yaşanan olaylar nedeniyle fiziksel veya sözlü saldırılara hedef olmaktadır. Uygulama bırakın güvenlik sağlamayı, öğretmenin kendi güvenliğini de tehlikeye atmaktadır. Devletin güvenlik görevini de öğretmenlere yıkarak, onları olası saldırılar karşısında hedef haline getirmesi kabul edilemez. Öğretmenin nöbet görevi, karşılığı verilmeyen bir emek sömürüsüdür. Hukuki dayanaktan yoksun, mesleğe aykırı nöbet uygulaması, mevcut şekliyle öğretmene dayatılan bir angarya ve zorla fazladan çalıştırmadır. Diğer bütün mesleklerde, nöbet karşılığında ek ödeme yapılmaktadır ancak öğretmene, fazladan iş yükü getiren bu külfet karşılığında hiçbir ek ücret ödenmemektedir." dedi.

Bazı sendikaların almış olduğu nöbet tutmama eylem kararına saygı duymakla beraber aynen katılmadıklarını belirten Ömer Küçükgüldal, "Okul nöbeti tutmayan öğretmenler, nöbet görevini ifa eden iş arkadaşlarının iş yükünü arttıracak, okulun asayiş yönünden işleyişini bozacak böylece eğitim öğretim olumsuz olarak etkilenecektir. Nöbet görevlerinin aksamasıyla okulda asayiş bozulacak, kavga, şiddet, okul malına zarar verme, hırsızlık gibi olaylar artacaktır. Sorumluluk ve vicdan sahibi Aktif Eğitim'ciler, görev yaptıkları bir okulda kendi eyleminden dolayı öğrencilerin zarar görmesini istememektedir." ifadelerini kullandı.

Aktif Eğitim-Sen'in taleplerini de aktaran Küçükgüldal, "Öğretmenlerin nöbetiyle ilgili öncelikle açık ve net bir hukuki zemin oluşturulmalıdır. Öğretmenler güvenlik görevlisi gibi kullanılmamalı, nöbet görevi mesleğin gerekleriyle sınırlı olmalıdır. Nöbet hizmeti angarya olmaktan çıkarılıp fazla mesai olarak kabul edilmeli, öğretmene nöbet tuttuğu her gün için 6 saat ek ders ücreti ödenmelidir." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Aktif Eğitim-Sen: Öğretmene nöbet hukuka aykırı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER