AKÜde yılbaşı kutlamaları ve tarihi gelişimi

AKÜde yılbaşı kutlamaları ve tarihi gelişimi paneli


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğrenci kulüplerinden Arkeoloji Kulübü tarafından yılbaşı kutlamaları ve tarihi gelişimi paneli düzenlendi.
     AKÜden yapılan açıklamada, Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kasım Turhan başkanlığında 1. Eğitim Binası Abdullah Kaptan Konferans Salonunda düzenlenen panele, konuşmacı olarak Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Selim Pullu ve Tarih Bölümü öğretim elemanı Araştırma Görevlisi Hasan Hüseyin Güneş, katıldı.
     Prof. Dr. Turhan, panelde hakim kültürlerin kendi yaptıkları takvimi başkalarına dayattıklarını diğerlerinin de onu benimsemek zorunda kaldıklarını belirtti.
     Felsefede yapı bozumculuk diye bir tabir olduğunu ifade eden Prof. Dr. Turhan, şunları kaydetti:
     İnsanlığın belli sürelerde uygulaya geldiği, artık bundan başka türlü olamaz diye oluşturduğu zihni yapılar, sosyal kurumlar, birtakım uygulamalar, teşkilatlar, anlayışlar vardır. Hz. Peygamber tam bir yapı bozumcu şahsiyettir. Esasen İslam da böyledir. Hz. Peygamber, Yahudi ve Hristiyan toplumların uygulamalarını asla benimsememiştir. Çünkü, onların uygulamalarını benimsemek, hiç farkına varmadan onlardan olmayı gerektirir. Yerleşik yapıları söküp atması bakımından tam bir yapı bozumcudur. Böylece kendine ait, özgün ve orijinal yapı oluşturmuştur. Kendisi olmayan insanlar başkaları olmak durumundadır.
     Yeni yıl kutlamalarının çok basit bir olaydan ortaya çıkmış bir husus olduğunu bildiren Prof. Dr. Turhan, kutlamaların tamamen zamanı bölmek ve hesaplamaktan, yani takvimden ortaya çıkmış bir husus olduğunu ifade etti.
     Yrd. Doç. Dr. Pullu da Akad, Antik Mısır, Hindu, Maya, Aztek ve Hicri takvimlerle ilgili bilgiler verdi.
     Takvimlerin döngüsünün asıl önemli olan noktası ekinokslar olduğunu bildiren Yrd. Doç. Dr. Pullu, en eski takvimlerde yıl başlarının aslında baharı uyanmaya başladığı Mart sonu ve Nisan başı olduğunu belirtti.
     Yrd. Doç. Dr. Pullu, yılbaşının bugün bizim kabul ettiğimiz Ocak ayı ile hiçbir alakası olmadığını savundu.
     Panel soru cevap bölümüyle sona erdi.
    
     Muhabir: Mustafa Güngör
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber AKÜde yılbaşı kutlamaları ve tarihi gelişimi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER