Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Roth, Hatayda

Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Roth, Hatayda -Roth: -Suriyenin aslında bir oyun topu gibi kullanıldığını ifade etmek istiyorum -Suriyeden Almanyaya gelmek isteyen varsa belli bir sayıda alınması gerektiğini düşünüyor


HATAY (A.A) - Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, ülkelerindeki olaylardan kaçan ve Hatayın Altınözü ilçesinde oluşturulan kampta kalan Suriyelileri ziyaret etti
     Basına kapalı olarak gerçekleşen ziyaretin ardından kamp önünde açıklama yapan Roth, kampları ziyaret ettiği için çok mutlu olduğunu ve bu imkanı sağlayan Türkiyeye teşekkür ettiğini söyledi.
     Kamplarda kalan Suriyelilerin Türkiyenin kendilerine sunduğu imkandan çok mutlu olduklarını ve herhangi bir şikayetlerinin bulunmadığını belirttiklerini ifade eden Roth, tek endişelerinin Suriyeden sürekli aldıkları kayıp, haberleri ve ölümler olduğunu kaydetti.
     Kampta kalan Suriyelilerin uluslararası toplumun bu konuda niçin yetersiz kaldığıyla ilgili sorularını da aldıklarını vurgulayan Roth, Biz de bu soruları soruyoruz. Suriyede istenen demokrasileşme. Arap baharının Suriyede de kendisini göstermesi. Çünkü Suriye halkı, 40 yıldan beri baskı altında. Suriye diktatörlüğün var olduğu bir ülke. Suriyeliler daha iyi bir gelecek beklentisiyle yola çıkmış insanlar diye konuştu.
     Suriye ile ilgili farklı farklı ülkelerin menfaatlerinin öne çıktığını vurgulamak istediğini belirten Roth, şöyle devam etti:
     Suriyenin aslında bir oyun topu gibi kullanıldığını ifade etmek istiyorum. Bu ülkeler arsında Çin, Rusya, Suudi Arabistan, Katar gibi ülkeler yer alıyor. Uluslararası topluma gerçekten büyük sorumluluk düşüyor. Suriyenin demokratikleşme yolunda destek vererek buradaki çatışma ortamının daha fazla pekiştirilmemesi gerekiyor. Çatışma ortamı derken dinlerin, mezheplerin karşı karşıya getirilmesi, Sünni, Şii, Alevi, Kürtün karşı karşıya getirilmesi gibi. Bununla ilgili endişeler söz konusu. Böyle bir şey olursa çok büyük bir yangın adıyla ifade edeceğim, bir gelişme olacak. Bu yangını kontrol etmek hiçbir şekilde mümkün olmayacaktır. Burada tabi Türkiyenin rolü son derece önemli. Türkiyenin ara bulucu olarak bu yöndeki girişimlerinin devam etmesi gerekiyor. Hiçbir şekilde bir mezhebe mensup kişi düşman ilan edilmemeli.
     Suriyeden toplam 300 bin insanın kaçtığıyla ilgili sayı olduğunu vurgulayan Roth, bunun 45 binin Türkiyeye geldiğini, diğerlerinin ise ağırlıklı olarak Lübnan ve Ürdüne gittiğini söyledi.
     Suriyeli göçmenlerle ilgili olarak destek olunması gerektiğini belirten Roth, Suriyelilerin sığındıkları ülkelere destek olunması, onların tek başına bırakılmaması, maddi manevi yanlarında yer alınması gerektiğini kaydetti. Roth, Suriyelilerle ilgili Avrupaya da sorumluluk düştüğünü belirtti.
     Alman hükümetinin Suriyeli sığınmacıları Almanyaya almayacakları, bulundukları ülkede yardımda bulunulması gerektiği şeklindeki açıklamalara da değinen Roth, Ben Alman hükümeti gibi düşünmüyorum, farklı düşünüyorum. Suriyeden Almanyaya gelmek isteyen varsa belli bir sayıda alınması gerektiğini düşünüyorum. Almanya olsun Avrupa, diğer ülkeler olsun daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerekiyor. Bunu bir şekilde de ilan etmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Bu ortak sorumluluk herkes tarafından omuzlanması gerekiyor. Almanyada yaşayan Suriye asıllı vatandaşlar var. Almanya belli sayıda göçmen alabilir diye düşünüyorum dedi.
    
     -Esed döneminin bitmesi, yeni bir dönemin başlaması gerek-
    
     Suriyeye dış müdahaleyi tasvip ediyor musunuz- sorusunu Roth, şöyle yanıtladı:
     Askeri müdahalenin oraya bir getirisi olacağını düşünmüyorum. Askeri müdahalede çözüm olduğunu düşünmüyorum. O şekilde çatışma ortamının daha çok artacağını; zaten bloklaşmada var; kutuplaşmanın daha da yoğunlaşacağını düşünüyorum. Uluslararası toplumun çok seslilikten vazgeçerek bir ses olarak ortaya çıkmasını istiyorum. Yardım ve diyalog arayışı içerisine girerek bir başlangıç için adım atılması gerektiğini düşünüyorum. Bu yeni başlangıcın nasıl olacağı konusunda da somut bilgiler artık gelmesi gerekiyor. Esed döneminin bitmesi, yeni bir dönemin başlaması gerek.
     Suriyedeki gelişmelerin ve sınırın kapanmasının Hatayı ve bölgeyi etkilediğini ve bunun da etkisinin ekonomiye yansıdığının bilgisini öğrendiklerini vurgulayan Roth, Hataydaki yetkililerin büyük ve ağır bir sorumluluk üstlendiğini belirterek, onları yaptıkları çalışmalar nedeniyle kutladı.
     Daha sonra Roth, Suriyeli çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirerek kamptan ayrıldı.
    
     Muhabir: İsmihan Özgüven/Salim Taş
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Roth, Hatayda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER